...

Vuurwerkangst bij honden, hoe ga je hiermee om?

De jaarwisseling komt steeds dichterbij, een avond gezellig met vrienden en familie het nieuwe jaar inluiden! Helaas zijn niet alle honden fan van deze feestelijke avond. De harde en onverwachte knallen van het vuurwerk kunnen veel stress en angst veroorzaken.

Voorbereiding

De beste manier om je hond veel stress tijdens de jaarwisseling te besparen is door hem te laten wennen aan de geluiden. Dit heeft alleen wel tijd nodig, je bent zo een paar maanden verder voordat je hond 100% kalm is als hij de knallende geluiden hoort. Er zijn cd’s verkrijgbaar met geluiden als onweer en vuurwerk of zoek een video op Youtube met deze geluiden. Door je hond het geluid te laten associëren met iets leuks ( eten, spelen, wandelen etc)  zal je hond de geluiden uiteindelijk ervaren als iets leuks.

Blijf kalm

Wat er ook gebeurt tijdens de jaarwisseling, blijf zelf kalm. Honden communiceren veelal door energie, als jij zijn roedelleider bezorgt of nerveus bent en het vuurwerk begint zal je hond nog angstiger worden. Honden kijken namelijk naar hun roedelleider voor signalen, “wat moet ik doen?” Door rustig te blijven en uit te stralen dat er niets aan de hand is zal je hond ook rustiger blijven.

Het is natuurlijk voor honden om zich te verstoppen (te vluchten) als ze harde geluiden horen. Ze kruipen bijvoorbeeld onder de bank of onder het bed. Wat doe je op zo’n moment? Ten eerste; blijf rustig. Hoe zielig je het misschien ook vind voor je hond, op dat moment zul je die gevoelens moeten uitschakelen. Je helpt je hond alleen door rustig en kalmte uit te stralen.
In de onderstaande video legt Cesar Millan uit hoe je moet omgaan met je hond en vuurwerkangst. Deze video is gemaakt naar aanleiding van de Amerikaanse feestdag “4th of July”, een avond met veel vuurwerk net als met de jaarwisseling.

Redactie Hondenwoordenboek
Dit bericht is geschreven door:

Redactie Hondenwoordenboek

Leer je hond begrijpen van a tot z! Door eenvoudig te zoeken in het woordenboek, of juist specifieke artikelen te lezen in de blog. Van aanschaf tot opvoeding en gezondheidstips!