...

Weet jij hoeveel een hond per maand kost?

Een hond kost net als elk ander huisdieren elke maand weer geld. Dit gaat niet alleen in het voer zitten maar ook dierenartskosten en de nodige verzorging. Helaas beginnen veel mensen aan een hond zonder dat ze een budget opstellen en komen er later achter dat een hond toch best wat geld kost. Dit is ook een van de belangrijkste redenen waarom honden naar het asiel worden gebracht. Het opstellen van een budget zodat je precies weet hoeveel geld je aan je hond moet uitgeven is erg belangrijk!

de kosten van een hond

De eerste aankoop

Je kunt een hond bij een fokker kopen of een hond uit het asiel adopteren, beide opties kosten geld. Een fokker vraagt minimaal een paar honderd euro voor een rashond, dit hangt af van het ras en de fokker. Doe goed onderzoek naar een erkende fokker als je een rashond wilt aanschaffen, er zijn veel broodfokkers actief. Deze fokkers bieden de honden voor een redelijk lage prijs aan maar ze hebben vaak veel gezondheidsproblemen, daarnaast willen de broodfokkers zoveel mogelijk nestjes “produceren” om zoveel mogelijk geld te kunnen verdienen. Ga dus naar een goede, erkende fokker want; goedkoop=duurkoop.
Adopteer je een hond uit het asiel dan vraagt het asiel een bijdrage in de kosten, de honden zijn al gecastreerd, gevaccineerd en gechipt, dit is meestal rond de €100,-

Voer en snacks

Een kleine hond heeft natuurlijk minder voer nodig dan een grotere hond dus daarin zullen de kosten een beetje verschillen. Gemiddeld kun je uitgaan van €40 tot €60 per maand, afhankelijk van het merk en de grootte van je hond. Heeft je hond problemen met bijvoorbeeld zijn vacht dan heb je speciale voeding nodig, dit kost iets meer dan normaal voer.

Spelen & bewegen

Een hond heeft beweging nodig, dus ook hiervoor zul je spullen moeten aanschaffen. Halsbanden, riemen en tuigjes maar ook speelgoed! Ballen, kauwspeelgoed, botten en wat dacht je van een cursus of hondensport? Heb je een boot en neem je de hond vaak mee, dan is een zwemvest erg verstandig om aan te schaffen. Het geeft de hond extra ondersteuning met zwemmen of als hij perongeluk uit de boot valt!
Gemiddeld kost dit tussen de €25 en €100 per maand, afhankelijk van hoe actief je bent met je hond.

Accessoires

Elke hond heeft zijn/haar eigen plekje nodig om te slapen of om zich even terug te kunnen trekken. Een hondenmand of kussen zul je dus moeten aanschaffen. Er zijn heel veel soorten maten en varianten. De een is gemakkelijk schoon te maken en de ander staat weer super leuk bij je interieur. Afhankelijk van de grootte van je hond kost een hondenmand of kussen tussen de €20 en €100,-

Vachtverzorging

Sommige honden moeten elke 6 tot 8 weken naar de trimsalon, dit kost ongeveer €50,- per keer. Zelf heb je ook spullen nodig om de vacht van je hond netjes en verzorgd te houden. Borstels, hondenshampoo, anti-vlooien middelen zijn hier voorbeelden van.

Een ongeluk zit in een klein hoekje

Naast de jaarlijkse controle en vaccinaties bij de dierenarts moet je ook geld apart zetten voor noodgevallen. Wat als je hond ineens ziek word en geopereerd moet worden?Je kunt hiervoor ook een verzekering afsluiten, kijk goed naar de voorwaarden en wat ze wel en niet vergoeden!

 

Een hond brengt veel verantwoordelijkheden en kosten met zich mee, maak voordat je een hond aanschaft een budget. Hoeveel geld heb je te besteden aan je hond? Welke verzorging heeft hij allemaal nodig? Moet hij naar de trimsalon? Wat kost een hondencursus bij jou in de buurt? Ga je een hondensport beoefenen? En ook belangrijk, heb je voldoende tijd? Een goede voorbereiding is er belangrijk!

 

 

Redactie Hondenwoordenboek
Dit bericht is geschreven door:

Redactie Hondenwoordenboek

Leer je hond begrijpen van a tot z! Door eenvoudig te zoeken in het woordenboek, of juist specifieke artikelen te lezen in de blog. Van aanschaf tot opvoeding en gezondheidstips!