...

Zorg goed voor je hond, ook in de zomer

De meeste mensen zijn dol op de zomer, heerlijk in de zon, naar het strand, naar het zwembad. Helaas zijn onze honden hier iets minder blij mee, honden kunnen niet zweten zoals wij mensen. Daarnaast hebben honden ook nog een vacht waardoor het nog moeilijker is hun warmte kwijt te raken.
Honden verliezen hun warmte via de tong, door te hijgen koelen ze af. Ook via de voetzolen wordt wat warmte kwijtgeraakt, maar niet zoveel als via de tong.

Warmte kwijtraken

In de zomer is het daarom belangrijk je hond te helpen de warmte kwijt te raken. Ten eerste is het belangrijk niet lange stukken te gaan fietsen, hardlopen of andere inspannende activiteiten te doen. Ga aan het begin en aan het einde van de dag, als het koel is, een stuk wandelen met je hond. Overdag als het zo warm is loop dan even een kort rondje, liefst in de schaduw.

Voldoende water

Ten tweede is het belangrijk je hond voldoende water te geven, je hond drinkt meer met warm weer dus houd het water goed in de gaten.

Laat je hond nooit alleen in een afgesloten ruimte!

Ten slotte, laat je hond nooit achter in een afgesloten ruimte zonder koele lucht! Het meeste bekende voorbeeld hiervan is de auto of caravan. Ookal staat er een raampje open de tempratuur in de auto of caravan loopt al snel op tot meer dan 50 graden, dit betekent de dood voor je hond. Laat je hond ook niet “even” alleen in de auto als je de supermarkt in rent om even wat ijsjes te halen, zelfs 10 minuten is al dodelijk voor je hond.

 

Oververhitting hond:

  • Overmatig hijgen
  • De hond probeert over te geven
  • Geen energie meer om te lopen
  • Geen interesse in voedsel
Redactie Hondenwoordenboek
Dit bericht is geschreven door:

Redactie Hondenwoordenboek

Leer je hond begrijpen van a tot z! Door eenvoudig te zoeken in het woordenboek, of juist specifieke artikelen te lezen in de blog. Van aanschaf tot opvoeding en gezondheidstips!