...

Mijn hond wil niet apporteren

Via de Hondenwoordenboek mail kregen wij een vraag van een hondeneigenaar. Haar hond wil de bal niet apporteren, hij speelt er wel mee maar laat de bal vervolgens vallen. Terugbrengen doet hij niet. Wat kun je hieraan doen?

Begin het spel zelf

Begin altijd zelf het spel, in dit geval met de bal spelen. Speel met de hond zoals jij wilt, dit betekent dat hij niet zomaar mag wegrennen met de bal maar dat jij aangeeft wat hij met de bal gaat doen. Ook stopt het spel wanneer jij dit aangeeft. Laat dus geen ballen door het huis liggen maar bewaar ze ergens anders.

apporteren

Leiderschap

Ook hier komt leiderschap weer kijken. Ben jij de roedelleider? Is de bal van jou en deel je die met hem? Ben je kalm en assertief?
Wees ook duidelijk tegen je hond. Wat mag hij wel en wat mag hij niet. Wanneer mag hij wel met de bal spelen en stopt hij ook als jij aangeeft dat hij van de bal af moet blijven en rustig moet worden. Beloon nooit ongewenst gedrag zoals onrust en over enthousiastme. Dat is de basis.

Geduld

Heb geduld! Als je met je hond gaat trainen kan je er geen tijdslimiet opzetten. Of het nu 10 min of een uur duurt, neem de tijd om je doel te bereiken. Als je hond heel enthousiast met de bal speelt is dat hetgeen waar hij op gefocust is, het duurt even voordat een hond rustiger wordt en jij hem kan beïnvloeden. Herhaal ook niet constant  “breng de bal”, zo maak je de hond juist enthousiaster.
Gooi de bal de eerste keer maar 1 meter weg, dan is het makkelijker om de bal te komen brengen. De afstand is immers erg kort. Brengt hij de bal terug? Beloon je hond dan met iets wat hij lekker vindt, bijvoorbeeld een hondenkoekje! Stapje voor stapje kun je dan de afstand vergroten en de beloning verminderen.

 

Video

Een video zegt vaak meer dan duizend woorden, vandaar dat de beste uitleg op deze vraag een video is. In de onderstaande video vertelt Cesar Millan wat je moet doen. Ook hier gaat het om een hond die zijn tennisbal niet terug wil brengen naar de baas. (even doorspoelen naar 32:12 min)

Heb jij ook een vraag voor onze experts? Mail dan naar info@hondenwoordenboek.nl

Redactie Hondenwoordenboek
Dit bericht is geschreven door:

Redactie Hondenwoordenboek

Leer je hond begrijpen van a tot z! Door eenvoudig te zoeken in het woordenboek, of juist specifieke artikelen te lezen in de blog. Van aanschaf tot opvoeding en gezondheidstips!