Wat kan ik doen aan dominantie bij mijn hond?

Via de mail kregen we weer een vraag binnen van een hondenliefhebber: “Ik heb nu een bijna jaar oude border collie (reu) en hij wordt steeds dominanter naar andere honden. Grommen naar andere honden als ze willen spelen en ook snappen. Hij heeft nu 1x echt gevochten dat ik de 2 honden uit elkaar moest halen. Kan je hier iets tegen doen behalve castratie? Want dat willen we eigenlijk niet, maar als het wel nodig is doen we het uiteraard wel.”

Plaats in de roedel

De eerste 3 jaar van een hondenleven zijn erg belangrijk om de plaats in de roedel te bepalen. Regels, grenzen en berperkingen moeten vanaf dag 1 toegepast worden om dominantieproblemen te voorkomen. Kleine dingen zoals opspringen, vragen om aandacht of de bal komen brengen om te spelen lijken als puppy erg leuk! Helaas kan de hond dan dominant zijn, en hoe ouder en groter de hond wordt des te meer problemen er kunnen ontstaan. Gelukkig kun je op elk moment beginnen dit te veranderen! Honden leven namelijk in het nu, niet in het verleden en ook niet in de toekomst. Vergeet even wat er allemaal is gebeurt het afgelopen jaar of wat er in de toekomst allemaal kan gaan gebeuren. Wat er gebeurt is en wat nog gaat komen kun je niet beïnvloeden, wat er nu gebeurt echter wel!

Stap 1 is om samen met andere gezinsleden regels op te stellen, iedereen moet zich hieraan houden, altijd!
Hieronder een aantal basisregels:
– als je binnenkomt de hond negeren ( de 5 minuten regel) 
– eet eerst zelf met het gezin, de hond moet dan in zijn mand of op zijn kussen wachten. Als jullie klaar zijn met eten kun je de hond eten geven. Lees hier over het waarom hierachter in het artikel “De 4 belangrijkste elementen van leiderschap”
– minstens anderhalf uur beweging per dag: Border collies zijn honden met (vaak) een hoog energie niveau, daarnaast is de hond niet gecastreerd waardoor hij nog meer moet bewegen om zijn frustratie kwijt te kunnen (hier komen we later op terug)
– spelen met de hond op jouw initiatief: Speel alleen met je hond wanneer jij hem uitnodigt om te spelen. Komt je hond met de bal of een ander speeltje naar jou toe, negeer hem dan. Het spel eindigen gebeurt ook op jouw initiatief! Laat ook geen speeltjes door het huis liggen, bewaar ze op een plek waar jij bij kan en je hond niet, hetzelfde geldt voor botten.
– hond mag niet op eigen initiatief op de bank of op schoot springen. Met je hond op de bank liggen is helemaal niet erg maar alleen wanneer jij hem uitnodigt en wanneer jij ook weer aangeeft dat hij eraf moet.

De wandeling

Wandelen met je hond is ontzettend belangrijk om jou als roedelleider te benadrukken. En met een wandeling bedoelen we niet dat je hond lekker los in het park loopt, nee een wandeling waar hij jou moet volgen. Om de wandeling makkelijk te maken is het slim om eerst een lang stuk te fietsen met je hond, zo kan hij overtallige energie kwijtraken en zal de wandeling daarna makkelijk gaan.

Een goede wandeling begint al in huis. Zorg dat je zelf kalm en assertief bent! Maak je hond niet enthousiast door te zeggen “ga je mee wandelen”, zeg liever helemaal niets en corrigeer je hond als hij gaat opspringen. Neem de tijd, het kan even duren voordat je hond door heeft dat hij rustig moet worden. Pas als je hond rustig is doe je de riem op.
De volgende stap is de deur, jij de roedelleider moet altijd als eerst naar buiten! Doe de deur open en laat de hond achter/naast je wachten, de deur kan een trigger zijn om weer enthousiast te worden. Ook nu moet je rustig blijven wachten, wil je hond naar buiten lopen dan corrigeer je hem.  Bedenk een onzichtbare lijn voor de deur die je hond niet mag passeren. Verder negeer je je hond totdat hij rustig is, de wandeling kan beginnen.
Het is heel belangrijk om zelf ontspannen en assertief te lopen, jij bent de leider! Je hond moet naast je of nog beter een klein stukje achter je lopen. Het kan even duren  voordat je hond door heeft wat de bedoeling is. Wil je hond voor je gaan lopen geef hem dan een correctie en ontspan vervolgens weer. Loop gewoon rustig door en ook nu blijf je je hond negeren.
Deze manier van wandelen brengt de “volger” in een hond naar boven en bevestigd jou positie als leider.

Oefenen met andere honden

Tijdens de wandeling is het heel goed mogelijk dat je andere honden tegenkomt, blijf in dit geval zelf rustig en corrigeer je hond als hij te intens naar de hond kijkt.

Castratie

Reuen die niet gecastreerd zijn zullen 2 keer per jaar moeten paren, dat zit in hun genen. Kunnen ze dit niet dan raken ze erg gefrustreerd, om de hond rustig te houden zul je enorm veel met hem moeten bewegen. Eigenlijk moet je je hond dan constant moe houden. Niet gecastreerde reuen kunnen ook lastig vrienden worden met andere honden. Ze willen hun territorium markeren, hebben enorm veel energie en zijn gefrustreerd. Kom je een hond tegen die ook zo is of die deze energie niet gewend is dat heb je een gevecht. Door je hond te laten castreren neem je de frustratie bij hem weg en heeft hij een veel betere kans om vrienden te worden met andere honden! Daarnaast is de kans op prostaat problemen en kanker door castratie vele malen minder dan bij niet gecastreerde reuen. Maar alleen castreren is niet dé oplossing. Werk eerst aan de regels, grenzen en beperkingen om de dominantie aan te pakken en laat je hond pas daarna castreren!

 

Het is een hoop werk maar als je consequent de regels, grenzen, beperkingen toepast, je hond voldoende beweging geeft en jij de positie als roedelleider inneemt zal de dominantie van je hond afnemen! Daarnaast is het voor verstandig om een gedragsdeskundige je het een en ander uit te leggen en te laten zien. Hij/Zij kan je laten zien en uitleggen hoe je moet corrigeren en nog belangrijker op welk moment, wij helpen je graag met het vinden van de juiste expert.

Heel veel succes!

 

Redactie Hondenwoordenboek
Dit bericht is geschreven door:

Redactie Hondenwoordenboek

Leer je hond begrijpen van a tot z! Door eenvoudig te zoeken in het woordenboek, of juist specifieke artikelen te lezen in de blog. Van aanschaf tot opvoeding en gezondheidstips!