...

Cavalier King Charles Spaniel

Hoogte30-33 cm

Gewicht7-10 kg

De typische Cavalier King is altijd blij, vertrouwend en makkelijk in de omgang, een allemansvriend! De Cavalier King Charles Spaniel is tegenwoordig een geliefde, en steeds populairdere hond. Hij is klein, lief, speels en aantrekkelijk.

De natuurlijke vrolijkheid van een Cavalier valt niet alleen op in de showring, hij kan een grote concurrent in gehoorzaamheid, behendigheid en flyball zijn. Zijn intuïtieve karakter maakt hem ook een ​​uitstekende therapie hond. Deze honden kunnnen over het algemeen goed bij kinderen, maar let op; elke hond, onafhankelijk van het ras, heeft zijn eigen karakter. Door hun kleine omvang moeten ze wel worden beschermd tegen onhandige peuters.

Cavalier King Charles Spaniel, Wist je dat?

Cavaliers hebben een zijdeachtige, halflange vacht met bevedering op de oren, benen, borst, voeten en staart. Ze verharen matig.

Geschiedenis Cavalier King Charles Spaniel

Kleine spaniels zijn populaire honden, al honderden jaren. Ze werden gevonden in Spanje, Frankrijk, Engeland en Schotland, vaak bij edelen mensen. Ze  werden dan ook vaak prominent in portretten van hun eigenaars getoond. De Schotse Stuarts waren vooral dol op de kleine honden. Mary, Queen of Scots had een spaniel aan haar zijde toen ze werd geëxecuteerd, net als haar nakomeling, Engeland’s koning Karel I. Het was Charles en zijn zoon Karel II, die hun naam aan de honden gaf en die uiteindelijk bekend werd als Cavalier King Charles.

Kleine spaniels ‘populariteit begon te dalen na een nieuwe koning, Willem, de oude koning James II (ook een Stuart) op Engeland’s troon vervang. William kwam uit Nederland, en hij hield van de Mopshond. Mensen begonnen Mopshonden en spaniels te kruizen waardoorhun uiterlijk veranderde. Honden zoals die gezien in oude portretten waren vrijwel verdwenen, met uitzondering van een paar regels hier en daar, zoals die door de familie Churchill hield bij Blenheim Palace. Britse fokkers namen de uitdaging aan en herbouwde het ras (genaamd King Charles Spaniels in Engeland).

Gedrag Cavalier King Charles Spaniel

De Cavalier King Charles Spaniel is klein, lief en speels. De typische Cavalier is altijd blij, vertrouwend en makkelijk in de omgang. Cavalier zijn slim en leren snel. Een paar dingen om te weten over Cavaliers: ze houden ervan om op bewegende objecten jagen en ze manipulatief kunnen zijn als ze eten willen ( ze kunnen heel zielig kijken!).

Vergeet niet dat deze schattige hondjes net als elke andere hond opgevoed moeten worden, dus begin vanaf dag 1 met regels, grenzen en beperkingen en blijf consequent.

Gezondheid Cavalier King Charles Spaniel

De Cavalier kan bepaalde gezondheidsproblemen ontwikkelen. Zo komt een hartaandoening  Ze beschikken over een hart aandoening, de zogenaamde mitralisklep ziekte, een neurologisch probleem genaamd syringomyelia, patella luxatie, bepaalde oogproblemen,droge ogen, ooraandoeningen, allergieën en andere huidproblemen. De meeste van deze gezondheidsproblemen worden gezien als erfelijk. Natuurlijk kun je zelf ook een hoop doen om je Cavalier King Charles Spaniel gezond te houden. Geef hem goede voeding, controleer regelmatig zijn oren op viezigheid en te veel haren en ga bij twijfel altijd even langs de dierenarts.

Vachtverzorging Cavalier King Charles Spaniel

De Cavalier King Charles Spaniel komt voor in de volgende 4 kleuren:

Black and Tan (zwart met bruin masker)
Blenheim (wit met rood/bruine tekening)
Tricolour (wit, zwart en rood/bruin)
Ruby (Volledig rood/bruin)

De vachtverzorging van de Cavalier King Charles Spaniel is relatief eenvoudig. Net als bij andere honden, controleer de vacht regelmatig op klitten en borstel deze uit. Probeer verder zo weinig mogelijk te borstelen. Hoe vaker je borstelt hoe meer je hond zal verharen. Controleer ook de oren en het gebit regelmatig.

Redactie Hondenwoordenboek
Dit bericht is geschreven door:

Redactie Hondenwoordenboek

Leer je hond begrijpen van a tot z! Door eenvoudig te zoeken in het woordenboek, of juist specifieke artikelen te lezen in de blog. Van aanschaf tot opvoeding en gezondheidstips!