...

Dalmatiër

Hoogte +- 60 cm

Gewicht24-32 kg

Dalmatiërs zijn direct te herkennen aan hun opvallende zwart/wit gespikkelde vacht. Veel mensen werden verliefd op ze door de film 101 Dalmatiërs, dit zorgde echter ervoor dat veel broodfokkers Dalmatiërs gingen fokken wat slechte invloed heeft gehad op het ras.
De Dalmatiër is een slimme hond met een gevoel voor humor. Hij is een clown en zal alles doen om je aan het lachen te maken.

Dalmatiërs hebben veel lichaamsbeweging nodig. Hij houdt ervan om te gaan joggen, wandelen, fietsen enz. Zijn hoge activiteitsniveau maakt hem een ​​uitstekende metgezel voor mensen die hun tijd sportief doorbrengen, zoals met hardlopen, fietsen of skaten.

De Dalmatiër blinkt uit in hondensporten zoals behendigheid en flyball. Hij is ook goed in het uitvoeren van trucjes – niet verwonderlijk gezien het feit dat hij ooit was een populaire circushond was.

Wist je dat de Dalmatiër

Dalmatiërs verharen vrij veel.

De Dalmatiër is gevoelig voor erfelijke doofheid en nierstenen.

Geschiedenis van de Dalmatiër

Gefokt om rijtuigen of ruiters te begeleiden, was de Dalmatiër de waarschuwing voor de koetsier op de aanwezigheid van naderende struikrovers. Geen modieuze heer of dame ging rijden zonder een paar van de flitsende honden aan hun zijde. Later werden de Dalmatische talenten gebruikt door de brandweer, de honden zorgde ervoor dat de paden vrij waren zodat de brandweerauto’s snel de stad door konden rijden richting de brand.

De Dalmatiër dankt zijn naam aan Dalmatië, aan de oostelijke kust van de Adriatische Zee, in (nu) Kroatië, maar er is geen enkel bewijs dat het ras er is ontstaan, het is moeilijk om te zeggen waar ze eerst zou kunnen zijn gefokt. De ontwikkeling van de moderne Dalmatische hond vond voornamelijk plaats in Engeland. Hij is gebruikt als jachthond en ze kunnen verband houden met de Engels Pointer.

Gedrag van de Dalmatiër

De Dalmatiër is een zeer energieke, atletische hond die veel beweging en uitdaging nodig heeft. Minimaal 1 uur per dag joggen, fietsen, skates etc is echt nodig. De Dalmatiër is, met de juiste opvoeding, een grote mensenvriend voor zowel volwassenen als kinderen. Ze zijn alert en zullen je waarschuwen als ze iets waarnemen dat niet in orde is. Een leuke hond voor actieve gezinnen!

Gezondheid van de Dalmatiër

Dalmatiërs staan er bekend om; genetische doofheid. Alle pups moeten getest worden om ervoor te zorgen dat ze kunnen horen. Dalmatiërs zijn ook gevoelig voor allergieën, huidaandoeningen en oogproblemen.

Vachtverzorging van de Dalmatiër

Dalmatiërs hebben een korte, fijne, fluweelachtige gladde vacht en is gemakkelijk te verzorgen. Borstel zo nu en dan met een  borstel om de dode haren te verwijderen en de glanzende vacht te behouden. Dalmatiërs verharen wel veel en constant.

De rest is basiszorg. Knip de nagels wanneer nodig, Houd de oren schoon en droog om bacteriële of schimmelinfecties te voorkomen. Poets ook regelmatig zijn tanden voor een gezond gebit.

 

Redactie Hondenwoordenboek
Dit bericht is geschreven door:

Redactie Hondenwoordenboek

Leer je hond begrijpen van a tot z! Door eenvoudig te zoeken in het woordenboek, of juist specifieke artikelen te lezen in de blog. Van aanschaf tot opvoeding en gezondheidstips!