...

Duitse Dog


Hoogte71-76 cm

Gewicht50-80 kg

Hoewel hij soms lijkt als een olifant in een porseleinkast, het grootste van de Duitse Dog is niet zijn imposante uiterlijk , maar zijn hart. Hij is gefokt om op woeste zwijnen te jagen, maar deze dagen is deze grote en elegante hond beter geschikt voor het leven als een minnaar, geen vechter. Als je op zoek bent naar een vriendelijke reus, kan dit wel eens de hond voor jou zijn!

Duitse Doggen hebben een beschermende aard rondom familie.Terwijl de meeste Duitse Doggen zijn niet hinderlijke blaffers zijn, is het wel belangrijk dit te controleren. Anders ontwikkeld het zich als een gewoonte.

Vroeger hadden Duitse Doggen gecoupeerde oren maar tegenwoordig is dit niet meer toegestaan.  Wat betreft verzorging, is de Duitse Dog gemakkelijk te onderhouden. De korte vacht is gemakkelijk te verzorgen, maar hij kan wel verharen!

Wat je kunt besparen aan vachtverzorging zul je wel moeten uitgeven aan voedsel, omdat deze reusachtige honden veel brandstof nodig hebben, helemaal als ze groeien! Geef dan ook goede kwaliteit voer en bespaar hier niet op. Vaak kan de fokker je voer adviseren.

Wist je dat?

De Duitse Dog komt met zijn lengte en gewicht tussen de grootste hondenrassen te staan. Alleen de Ierse Wolfshond is groter, en een paar Mastiffs kunnen opwegen tegen hem.

De vachtkleuren zijn gestroomd, fawn, blauw, zwart, (wit met zwarte vlekken) en de mantel (zwart-wit met een stevige zwarte “deken” over het lichaam).

De Duitse Dog is gemakkelijk te verzorgen, maar hij kwijlt wel. Dus wen er al maar vast aan dat je met een handdoek achter de hond aan moet!

Duitse Doggen zijn winderig.

De Duitse Dog is ontstaan uit Duitsland, waar hij bekend staat als de Deutsche Dogge. Rassen in zijn achtergrond zijn deIerse Wolfshond, van wie hij krijgt zijn lengte, de Mastiff, die hebben bijgedragen aan zijn gewicht, en de Greyhound, die verantwoordelijk is voor zijn slanke lichaamsbouw.

Hij werd ontworpen om op zwijnen te jagen en op dat moment was zo meedogenloos als zijn tegenstander. Later werd hij vaak als een landgoed waakhond gebruikt.

In 1876 werd de Duitse Dog uitgeroepen tot de nationale hond van Duitsland, maar hij werd ook populair in andere landen.

De Duitse dog wordt vaak omschreven als een vriendelijke reus, maar hij is van nature beschermend wanneer de situatie daarom vraagt. Duitse Doggen houden van kinderen, maar ze moeten leren om zich rond hun rustig te gedragen. Een uithaal van die kwispelende staart zal de peuter omver duwen.

Je zou kunnen denken dat de Duitse Dog is het beste geschikt is voor het buitenleven vanwege zijn enorme omvang, maar juist het tegenovergestelde is waar. Hij is graag bij het gezin. 

Onder de voorwaarden die de Duitse Dog kan beïnvloeden is bloat, een aandoening waarbij de maag breidt uit met lucht. Dit kan ernstige aandoening, maagtorsie worden, als de maag draait waardoor de bloedtoevoer wordt afgesneden. Dit kan zelf fataal worden, ga dan ook direct naar de dierenarts als je symptomen ziet! Laat de hond na het eten een uur rusten in een bech of mand, zo verminder je de kans op bloat en maagtorsie.

Duitse Doggen ook last hebben van een hoge incidentie van cardiomyopathie, een aandoening van de hartspier dat leidt tot een vergroot hart. Dit is heel gebruikelijk in veel grote honden, en wanneer het zich voordoet is het vaak beheersbaar met medicijnen. Laat het hart van de hond bij de jaarlijkse dierenartscontrole checken. 

Duitse Doggen kunnen ook last hebben van heupdysplasie, een verlammende misvorming van de heup die kan leiden tot pijnlijke artritis. Loopt de hond stroef of mank laat de dierenarts dat de heupen controleren! Let ook op bij het kopen van een Duitse Dog bij een fokker, een goede verantwoorde fokker fokt niet met honden die HD hebben.

De Duitse Dog heeft een korte, dikke, gladde vacht. Hij verhaart weinig, af en toe een beetje borstelen is voldoende. Maar vergeet de nagels, oren en tanden niet te verzorgen!

Redactie Hondenwoordenboek
Dit bericht is geschreven door:

Redactie Hondenwoordenboek

Leer je hond begrijpen van a tot z! Door eenvoudig te zoeken in het woordenboek, of juist specifieke artikelen te lezen in de blog. Van aanschaf tot opvoeding en gezondheidstips!