...

8 tips voor honden tijdens deze warme dagen

Tijdens hete dagen zoals komende week is het heel belangrijk om je hond goed in de gaten te houden. Pas op voor oververhitting, honden kunnen warmte namelijk heel slecht verliezen. Op hun voetzooltjes na kunnen honden niet zweten. De voornaamste manier waarop honden hun warmte kwijtraken is door te hijgen.

Symptomen van oververhitting: 

  • Bleke, grauwe slijmvliezen
  • Hond wordt extreem suf
  • Snelle hartslag en ademhaling
  • Benauwdheid, dat kan leiden tot bewusteloosheid en in erge gevallen zelfs coma.
  • Overmatig hijgen
  • De hond probeert over te geven
  • Geen energie meer
  • Geen interesse in voedsel

Tip 1: Schaduw

Zorg voor voldoende schaduw, hond zomerbijvoorbeeld door een kleine parasol of door de hond lekker binnen te houden. Denk ook aan de stroming van koele lucht, bijvoorbeeld met een ventilator.

Tip 2: Vers & voldoende water

Zorg dat je hond altijd de beschikking heeft over vers en genoeg water.

Tip 3: Weinig lichaamsbeweging

Ga niet met je hond hele lange stukken lopen, rennen of fietsen als het zo warm is. hond zomerDoe dit liever s’ochtends vroeg of s’avonds laat. Laat je hond overdag in de hitte kort uit zodat hij/zij even kan plassen en poepen.

Tip 4: zwemmen

hond in zomerWil je hond toch spelen zet dan een zwembadje neer. In de dierenwinkel zijn speciale hondenzwembadjes verkrijgbaar, maar een simpel schelpenbadje voor kinderen is ook prima! Zet het zwembadje in de schaduw en leg er bijvoorbeeld hondenkoekjes in die je hond kan opduiken.

Tip 5: Koelmat

Een koelmat of koelhalsband geeft geleidelijk en over een langere periode verkoeling door verdamping van het water. Je hond zelf blijft wel gewoon droog!

Tip 6: Zonnebrand

zonnebrand hondenUit onderzoek blijkt dat honden net zoveel kans als mensen hebben op huidkanker en dat zelfs 1/3 van de tumoren bij honden gerelateerd zijn aan de zon. Zonnebrandcrème voor mensen bevat een stofje die giftig is voor honden dus daarmee is het altijd goed opletten of de hond het niet oplikt!  Gelukkig is er tegenwoordig speciale zonnebrand voor honden te koop, bijvoorbeeld de Dermoscent SunFREE .

Tip 7: Stop je hond niet in de oven

Laat je hond absoluut niet alleen in de auto, tent of caravan! Dit zijn net ovens, ook met de ramen open! Binnen een paar minuten kan de tempratuur oplopen tot 50 a 60 graden, met de dood tot gevolg.

Tip 8: Pas op voor asfalt

Wij mensen hebben vaak niet door hoe warm de tegels, stenen of het asfalt onder ons wordt omdat we slippers of schoenen aan hebben. Vooral asfalt kan in de brandende zon heel snel, heel heet worden. Honden kunnen dan de zooltjes onder hun poten gemakkelijk verbranden. Leg zelf je hand 10 seconde op de grond en voel hoe heet het is. Is het te warm voor je handen, dan is het ook te warm voor je hond!

 

Redactie Hondenwoordenboek
Dit bericht is geschreven door:

Redactie Hondenwoordenboek

Leer je hond begrijpen van a tot z! Door eenvoudig te zoeken in het woordenboek, of juist specifieke artikelen te lezen in de blog. Van aanschaf tot opvoeding en gezondheidstips!