...

Furminator

In de column van deze week heb ik het met jullie over de Furminator. Is deze borstel nu echt zo’n geschenk uit de hemel om van al die overmatige haren af te komen, of is het meer een commercieel verkooptrucje gericht op wanhopige hondenbaasjes. Voor de lezers die nog niet bekend zijn met de Furminator en gelijksoortige producten, zal ik eerst uitleggen wat een Furminator is. Ook zal ik u mijn eigen mening over de Furminator geven, en waarom ik dit wel of niet geschikt vindt om te gebruiken. Ik benadruk dat het hierbij gaat om míjn mening, en meningen verschillen.

Wat is een Furminator?

De Furminator wordt verkocht als een professionele ontwoller/haarverwijderaar. De Furminator is een borstel/kam waarmee u door de vacht heen kunt kammen. De bijzondere insteek van de Furminator is dat hij de dode ondervacht zou verwijderen en de toplaag intact laat, en dat hij ervoor zou zorgen dat de huid en vacht gezond en glanzend blijven.

fur2

De Furminator en zijn soortgenoten worden verkocht met een aantal unieke kenmerken/ unique selling points:

• Minder haaruitval (tot bijna 90%)

• Voor honden en katten met korte of lange vacht

• Verwijdert losse haren beter dan een borstel of kam

• Verwijdert ondervacht en losse haren zonder te beschadigen

• Verdeelt het natuurlijke huidvet en zorgt voor glanzend en gezonde dekharen

Waarom de Furminator wel/niet gebruiken

Ik hoor het u denken terwijl u dit leest: “Wat een ideaal ding, ik wil er ook zo een hebben en lekker los gaan op mijn hond of kat”. Dat kan ik me goed voorstellen, voor veel huisdiereigenaren is het haarverlies iets waar ze dolgraag vanaf zouden komen. Maar, en hiermee zal ik een heleboel collega-trimmers en dierenspeciaalzaken niet blij mee maken, het is mijn oprechte mening dat de Furminator een hele slimme verkooptruc is. Sterker nog, veel baasjes richten er zonder het te weten meer schade mee aan dan dat het eigenlijk goed doet. Veelal is dit door verkeerd gebruik, en ligt het dus niet per definitie aan het product.

Furminator

Het eerste voordeel dat vermeld wordt, is dat de Furminator ongeveer 90% haaruitval tegen zal gaan. Zelfs als dat het geval zou zijn, zou dat niet goed zijn voor je hond. Het ruiproces (haaruitval) van de hond is een natuurlijk en zelfs noodzakelijk proces. Dit hoort het dier echter alleen in bepaalde periodes te doen. De reden dat een hond (bijna) het gehele jaar door verhaard is omdat baasjes hun trouwe maatje te vaak en te hard borstelen. Soms kan het ook een medische of andere oorzaak hebben. U heeft hier al iets over kunnen lezen in mijn column getiteld “Hoe vaak en wanneer moet een hond getrimd worden”.

De Furminator zou ook geschikt zijn voor honden en katten met korte vacht. Maar het beste is om een kortharige hond of kat helemaal niet te borstelen. Als je echt je huisdier wilt borstelen, doe dit dan maximaal eens in de 3 weken. Wat net zo goed werkt: aai de hond of kat met een vochtige washand of doek. Hiermee haal je net zoveel losse en dode haren weg als met een borstel of kam.

furminator

Conclusie Furminator

De ondervacht verwijderen doet de Furminator inderdaad prima. Maar dit is ook gelijk een probleem. Juist omdat een borstel of Furminator geen onderscheid kan maken tussen wat wel of niet los zit, creëer je dus eigenlijk het probleem van overmatig verharen dus zelf. Ook kun je ernstige schade aanrichten aan de huid en vacht en de natuurlijke ruicyclus van je hond.

Volgende week probeer ik een beter en duidelijker beeld te geven van hoe de haarcyclus bij de hond in elkaar zit. Dan kom ik dan ook uitgebreider terug op wat te doen bij overmatig verharen, en hoe je jouw hond het beste kunt borstelen of kammen, of juist waarom je jouw hond niet zou moeten borstelen of kammen.

Wat vind jij van de Furminator?

Raymond
Dit bericht is geschreven door:

Raymond

Mijn naam is Raymond en ik ben erg trots op mijn beroep als hondentrimmer. Ik doe dit werk dan ook met veel liefde en plezier. De passie voor honden heb ik vanuit thuis mee gekregen. Op dit moment werk ik vanuit huis, maar mijn doel is om in de toekomst een eigen trimsalon te openen.