...

Eetbare verzorgingsproducten voor de hond deel 2

In de column van vorige week heeft u kunnen lezen hoe ik in aanraking ben gekomen met het idee van eetbare hondenproducten, maar ook heb ik een voorproefje gegeven van de soorten producten die er zijn en welke ik gebruik in mijn trimsalon. Zoals beloofd ga ik u in deze column wat meer vertellen over de ingrediënten die ik gebruik in de eetbare verzorgingsproducten, maar ook welke werkzame stoffen deze bevatten en wat dit doet voor de huid en vacht van uw hond.

 

Ingrediënten van de eetbare shampoo

De basis die ik gebruik voor de shampoos is altijd hetzelfde, wat kan wisselen is het fruit dat ik erin verwerk. Ieder fruit maar ook verschillende groenten hebben zo hun eigen werkzame bestanddelen. Voor de shampoo gebruik ik kokosmelk, rauwe honing (wilde honing), appelazijn, een rauw ei, baking soda en natuurlijk vers fruit (bijvoorbeeld aardbei). Alles wordt gemengd tot het een vloeibare massa krijgt, ongeveer zoals een milkshake. Ik kan u vertellen dat de geur die hierbij vrij komt echt goddelijk is, het kost moeite om het niet direct al op te eten. Om de shampoo minder gevoelig te maken voor bacteriën, gebruik ik gepasteuriseerd eiwit en eigeel.

 

De shampoos worden gebruikt op de droge vacht, ik masseer het mengsel goed door de vacht heen, en laat het even intrekken. Dit doe ik zodat de huid alle benodigde vitamines tot zich kan nemen. Daarna spoel ik de shampoo goed uit, waarna de hond gedroogd kan worden.

 

Kokosmelk

De kokosnoot is een zeer veelzijdige vrucht. Dit blijkt o.a. uit het feit dat deze breed inzetbaar is als (traditioneel) medicijn. Zo wordt het vruchtvlees van de kokosnoot gebruikt bij de behandeling van hartklachten, dysenterie, koorts, pijn, spijsverteringsproblemen, alsook om dorst te lessen. Kokosnootolie wordt gebruikt als antiseptisch (ontsmettend) middel en vermindert jeuk en pijn bij brandwonden, zonnebrand en ringworm.  Een zieke hond of kat die niet wil eten, kan behandeld worden met kokosnootwater of kokosmelk: hierin zitten alle voedingstoffen die het zieke dier nodig heeft om uitdroging en verzwakking tegen te gaan. Kokosmelk bevat net als kokosolie een stofje genaamd laurinezuur. Dit stofje is erg goed voor de huid en de vacht. Deze unieke stof dringt heel diep in de vacht, waardoor de vacht echt vanuit de huid en wortel hersteld en verzorgd wordt.

kokosolie

Rauwe honing (wilde honing)

Het gebruik van honing als schoonheidsproduct is heel oud. De Egyptische Koningin Cleopatra baadde al in melk en honing. Honing wordt beschouwd als een antibioticum, maar het heeft niet dat effect op ons menselijk lichaam omdat de honing daarvoor te snel wordt afgebroken. Wel heeft honing op de huid een antibacteriële werking en zorgt honing er ook voor dat de huid fluweelachtig gaat aanvoelen. Over het algemeen is honing geschikt voor alle huid- en vachttypen, en is het ook geschikt voor pups. Honing reinigt, verfrist, kalmeert en werkt – zoals reeds gezegd – antibacterieel. Voor honden die allergisch zijn voor pollen of bloemen kan de shampoo worden gemaakt met een pol- of bloemvrije honing.

honingpotjes

Appelazijn

Veel mensen kennen appelazijn als een goed huismiddeltje of voor gebruik in de keuken. Maar appelazijn heeft ook een heilzame werking op het lichaam. Dit komt omdat appelazijn veel aminozuren en enzymen bevat. Appelazijn helpt goed tegen jeuk of irritatie van de huid en vacht, maar geeft ook verlichting tegen insectenbeten.

 

Rauwe ei/ Gepasteuriseerd ei

Eieren bevatten veel voedingsstoffen, ze zijn vooral rijk aan alle essentiële eiwitten;vitamines  A, B, D en E; de mineralen calcium, mangaan, fosfor, ijzer, zink en selenium. Ook bevatten ze de vetten choline, dat het lichaam helpt vet te verteren, en luteine en zeaxanthine, wat heilzame antioxidanten zijn. Het gebruik van rauw ei is qua werking eigenlijk beter omdat dit beter wordt opgenomen en afgebroken in het lichaam dan gekookt ei.

 

Rauwe Eieren kunnen de salmonellabacterie bij zich dragen, maar de kans hierop is heel erg klein. Uit een onderzoek van de Keuringsdienst van Waren bleek dat tussen de 0.03% en de 0.3% van de eieren besmet zijn. Het risico op een salmonellabesmetting voor rauw-vlees-etende dieren (zoals honden) is nog eens extra klein, omdat hun maagzuur zuur genoeg is om de bacterie te doden. Eierdooier is rijk aan eiwitten (vult keratineproteïne bindingen aan, belangrijk voor een gezonde vacht) en vetten, ideaal voor extra hydratatie, terwijl het eiwit bacterie-etende enzymen bevat en ongewenste oliën verwijdert. Om toch geen enkel risico te lopen, gebruik ik gepasteuriseerd ei. Hierdoor blijft de shampoo ook net iets langer goed.

 

Baking Soda

Wat is baking Soda precies? Het is een heel fijn wit poeder dat voornamelijk als rijsmiddel wordt gebruikt tijdens het bakken omdat het zuren kan binden en er soort chemische reactie ontstaat. Bij de reactie van baking soda met zuren komt koolzuur vrij. De koolzuur zorgt ervoor dat deeg gaat rijzen. Koolzuur zorgt ook voor de bubbels in je frisdrank, en voor de bubbels in die een bruisbal in bad maakt. Omdat baking Soda zuren bindt, is het ideaal om geurtjes mee weg te nemen, want de zuren die deze geurtjes veroorzaken worden tijdens dit chemische proces geneutraliseerd, niet gemaskeerd maar echt verwijderd.

 

Vers Fruit

Dat fruit een heleboel goeds doet voor ons lichaam is bekend. Maar ook voor honden is vers fruit en groenten erg belangrijk. Om de lijst van fruit en alle verschillende werkzame stoffen niet al te lang te maken, houd ik het even bij een voorbeeld: wat kan een aardbei betekenen voor de vacht en huid van uw hond?

Aardbeien helpen de huid in evenwicht te brengen, geven glans aan de vacht en zitten boordevol polyfenolen en anti-oxidanten. Daarnaast bevatten ze veel vitamine C.

banaan, ei en honing

Ingrediënten van de eetbare conditioners

Ook voor mijn conditioners maak ik gebruik van een aantal basisproducten, waar ik alleen ander fruit aan toevoeg om een specifieke uitwerking te krijgen voor het type vacht van de hond. Bij de conditioner is het niet nodig dat de hond droog is, door zijn wat dikkere structuur is de conditioner ook geschikt om te gebruiken bij een natte of vochtige vacht. Voor de conditioner gebruik ik Griekse yoghurt, rauwe honing, vers fruit (banaan) en echte pure olijfolie. Net zoals met de shampoo is de geur echt heerlijk als het allemaal gepureerd is.

 

Griekse yoghurt

De levende bacteriën in Griekse yoghurt ruimen slechte toxines op, en zorgen ervoor dat een te hoge zuurgraad en ontregelde pH van de huid weer in balans komt. Ook doet Griekse yoghurt geweldig werk voor een doffe vacht. Het melkzuur (lactose enzymen) lost op en verwijderd vuil terwijl het vet van de melk de vacht voedt.  Erg geschikt voor poedelvachten of honden met een droge vacht.

 

Olijfolie

Olijfolie wordt al sinds de klassieke oudheid door allerlei verschillende volkeren gebruikt. De oude Grieken bijvoorbeeld noemden olijfolie “vloeibaar goud”, en het was voor hen een essentieel onderdeel van hun voedingspatroon. Olijfolie heeft haar gezonde reputatie te danken aan het hoge percentage enkelvoudige onverzadigde vetzuren (oliezuur) en anti-oxidanten. Veel mensen weten niet Olijfolie niet alleen een gezonde voedingsstof is, maar dat het ook zeer verzorgend is voor huid en haar of in dit geval huid en vacht. Dit komt omdat de olie die door huidklieren wordt aangemaakt dezelfde omega-9 vetzuren bevat als olijfolie. Als je last hebt van een ruwe huid, eczeem, jeuk, insectenbeten, brandwonden, zweren of psoriasis dan kan het heel verzachtend en verlichtend zijn om de aangetaste huid in te smeren met olijfolie. Ook kun je een klein scheutje olijfolie in je bad gieten, je hebt dan een heerlijk geurende, natuurlijke en verzorgende badolie. En heb je last van droog haar, wrijf dan eens wat olijfolie in je haar en laat het een nachtje intrekken. Je zult zien dat je haar ‘s ochtends na het uitspoelen veel sterker, gezonder en soepeler aanvoelt.

 

Vers fruit

Bij de vorige vers fruit sectie heb ik de aardbei als voorbeeld genomen. Om af te wisselen neem ik nu een banaan.

Banaan is een zeer rijke bron van vitamine A en kalium. Deze twee voedingsstoffen dragen enorm bij aan het verzachten en hydrateren van de vacht en huid. Banaan helpt ook goed tegen dunner wordende vacht van uw hond, voorkomt een droge huid en voorkomt daardoor dus huidschilfers.

Healthy-Fruit

Kokosolie

Kokosolie is een verzorgende (eetbare) olie die gemaakt is van 100 procent onbewerkte kokosnoot (het witte vruchtvlees). Kokosolie heeft een positief resultaat op huidaandoeningen zoals eczeem, vlooienallergie, contact dermatitis, en een jeukende huid bij allergieën(voeding of atopie). Het vermindert allergische reacties en verbetert de gezondheid van de huid. Het maakt de vacht glad en glanzend, en deodoriseert hondengeur. Kokosolie bevat krachtige antibacteriële, antivirale en antischimmelmiddelen die infecties en ziektes kunnen voorkomen. Maar kokosolie is ook een natuurlijke diaree stopper. Deze verzorgende kokosolie is dus ideaal voor kortharige honden of honden die een gevoelige huid of vacht hebben zoals mopshondjes, staffords en overige bull-soorten. Voor een optimale werking kun je ook wat kokosolie in het eten doen van je hond.

 

Tot slot

Ik heb niet al mijn producten besproken, ik wil column schijven en geen boekwerk. Voor de liefhebbers: vanaf 30 oktober kun je op mijn website de overige informatie bekijken en lezen.

 

Wil je nu na het lezen van deze column zelf ook een lekker verzorgend bad nemen zoals Cleopatra, neem dan 1 liter melk, 150 gram honing en 150 gram zeezout, voeg dit toe aan een bad vol warm water en ga heerlijk ontspannen. Je zult merken dat, zodra je uit bad bent gekomen en droog bent, je huid extra zacht aan zal voelen. Wil je meer van dit soort recepten, kijk dan even op www.langnese.nl. LET OP: dit zijn echt recepten voor de mens, niet getest voor dieren. De recepten die ik gebruik voor uw viervoeter zijn overlegd met dierenartsen en een voedingsdeskundige.

Raymond
Dit bericht is geschreven door:

Raymond

Mijn naam is Raymond en ik ben erg trots op mijn beroep als hondentrimmer. Ik doe dit werk dan ook met veel liefde en plezier. De passie voor honden heb ik vanuit thuis mee gekregen. Op dit moment werk ik vanuit huis, maar mijn doel is om in de toekomst een eigen trimsalon te openen.