...

Hoe vaak en wanneer moet een hond getrimd worden?

In onze vorige columns hebben wij al het een en ander besproken over het belang van borstelen, maar ook over verschillende vachttypes en het gebruik van verschillende materialen. Je hebt kunnen lezen dat een trimbeurt voor alle honden aan te raden is.

De vacht van je hond is een afspiegeling van haar/zijn gezondheid, en daarom vervult de  verzorging van de vacht een zeer belangrijke rol voor de algehele verzorging van uw hond. Een deel van de verzorging doet je hond zelf, het grootste deel komt neer op jou als baas, maar voor het laatste deel moet je bij de trimmer zijn.

hoe vaak naar de trimmer

Hoe vaak moet mijn hond getrimd worden?

Dit is afhankelijk van welke ras je hebt of aan het soort vachttype van je hond. Langharige honden zullen vaker getrimd moeten worden dan een kortharige hond. Een showhond bijvoorbeeld, die in bepaalde model moet worden getrimd, moet nog vaker naar de hondenkapper. Om je een idee te geven hebben wij een kort overzichtje gemaakt:

Kortharige vachten: 2-4 x per jaar
Ruwharige vachten: 2-4 x per jaar
Vachten met veel onderwol: 2- 4 x per jaar
Spaniel vachten: 4-6 x per jaar
Poedel vachten: 4-8 x per jaar
Langharige vachten: 4-8 x per jaar

Wanneer moet mijn hond naar de trimmer?

Dat hangt af van de hond, en van de vacht. Er valt niet goed een termijn of een datum aan te koppelen. Het belangrijkste is dat je jouw hond goed in de gaten houdt. Neem als uitgangspunt het ‘hoe vaak’. Een hond die bijvoorbeeld ongeveer vier keer per jaar naar de trimmer moet, moet dus in ieder seizoen een keer.

hond trimmen

Ja, ook in de winter kun je jouw hond gewoon laten trimmen. De vacht kan dan eventueel wat langer worden gelaten. Baasjes vinden dit soms een fijn idee, omdat zij denken dat de hond het anders koud krijgt. Toch is dit niet altijd in het voordeel van de hond, omdat langere vacht ook langer nat blijft, waardoor de hond het alsnog koud kan krijgen.

Overmatig verharen

Zoals eerder gezegd, de hondentrimmer is niet alleen de kapper voor je hond. Trimmers zijn specialisten op het gebied van vacht- en huidverzorging. Hiermee wil ik zeggen dat je jouw hond niet alleen hoeft te brengen als hij of zij weer even lekker in model gebracht moet worden. Maak gerust ook even een afspraakje met uw trimmer om bepaalde problemen te bespreken.

Een voorbeeld van zo’n probleem is overmatig verharen. Sommige honden, veelal kortharigen, hebben hier last van, en voor de baasjes van die honden is dat ook echt geen pretje. Tegen overmatig verharen is echter prima iets te doen. En dan bedoelen wij niet de hond meteen volledig kaal scheren. Overmatig verharen wordt in de meeste gevallen veroorzaakt doordat men te veel, te hard en/of te lang de hond borstelt. Hierdoor verwijdert men niet alleen het oude haar, maar ook het goede en levende haar. De natuurlijke ruicyclus wordt hierdoor verstoord, en de huid gaat constant nieuwe haren aanmaken. Om deze foutieve cyclus terug te draaien, zijn er trimmers die speciaal voor dit soort gevallen een anti-verharingsbehandeling aanbieden. Deze behandeling is geschikt voor alle kortharige honden die nauwelijks geknipt hoeven te worden en scheelt tot 70% haren in huis.

Raymond
Dit bericht is geschreven door:

Raymond

Mijn naam is Raymond en ik ben erg trots op mijn beroep als hondentrimmer. Ik doe dit werk dan ook met veel liefde en plezier. De passie voor honden heb ik vanuit thuis mee gekregen. Op dit moment werk ik vanuit huis, maar mijn doel is om in de toekomst een eigen trimsalon te openen.