Honden trimmen en technieken

Ik ben een hondentrimmer. Dat is mijn beroep, een vak dat ik met veel plezier uitoefen. Hondentrimmer. Wees eerlijk. Toen je de bovenstaande zin net las, zag je een versgeknipte poedel voor je. Zo’n kleine, waarschijnlijk een witte, en met van die kale billen maar met grote ballen vacht op andere plekken van zijn lijfje, waaronder ook, heel belangrijk, aan het uiteinde van zijn staart. Zo’n showhond. Dat is immers wat trimmen is. Toch? Nee dus. In de hondenverzorgingswereld staat de verzamelnaam ‘trimmen’ voor het toepassen van verschillende technieken. De meest logische hiervan zijn de verschillende technieken waarmee haar verwijderd kan worden.

Daarnaast hanteren wij een aantal technieken waarmee de vacht niet zozeer in model wordt gebracht, maar die erop gericht zijn de gezondheid van de vacht (en dus ook de hond) te onderhouden en te stimuleren. Veel van deze technieken zul je zelf thuis ook toepassen, en je beschouwt ze dus wellicht niet als heel bijzonder. Maar ik kan je verzekeren dat deze technieken minstens zo belangrijk zijn als de eerder genoemde technieken.

Scheren

Met een tondeuse wordt de vacht kort gemaakt. De lengte van de vacht die blijft staan hangt af van de scheerkop die aangebracht wordt aan de tondeuse. De keuze voor een lengte hangt af van het gewenste model, maar ook van bijvoorbeeld de hoeveelheid klitten. Scheren kan, ook afhankelijk van het gewenste model en de vacht,  zowel met als tegen de haargroeirichting in.

Knippen

Dit gebeurt over het algemeen met een rechte schaar. Knippen betekent het inkorten van het haar. Honden met een knipvacht worden geknipt om klitten te voorkomen, en omdat deze honden weinig verharen. Meestal zal er bij de knipvachten tegen de haargroeirichting geknipt worden, tussendoor het haar opkammend, om uitstekende piekjes te ontdekken. Haar dat erg slap naar beneden valt kan na het opkammen naar beneden geknipt worden.

Effileren

Met een effileerschaar wordt de vacht uitgedund of ingekort, zodat de vacht natuurlijk oogt. Maar ook om de overgang van lang naar kort/glad haar zo natuurlijk mogelijk te laten verlopen. Dit kan met een dubbelgetande- of met een enkelgetande effileerschaar. De enkelgetande schaar dunt niet alleen uit, maar heeft ook een knipblad, hetgeen voor snel effect zorgt. Effileren kun je met de haarrichting mee of tegen de haarrichting in doen.

Plukken

Loszittende dekharen verwijderen bij ruwharige vachten, zoals de ruwharige teckel. Door te plukken zorg je ervoor dat er ruimte komt voor nieuwe vacht. Plukken is niet pijnlijk omdat de haren verwijderd worden die dood zijn of los zitten. De vacht moet hier wel klaar voor zijn, wordt dit te snel gedaan dan kan dit irritatie van de huid veroorzaken.

Borstelen

Borstelen houdt in het verwijderen van vuil, en oude en losse haren. Borstel altijd met de haarrichting mee, dus van boven naar beneden. De keuze van de borstel en hoe vaak u moet borstelen is afhankelijk van de vachtsoort van jouw hond of kat. Mensen die teveel borstelen kunnen net zoveel schade aanrichten als mensen die te weinig of nooit borstelen.

Kammen

Om klitten op te sporen en te verwijderen, onderwol te verwijderen die loskomt tijdens het kammen. Maar kammen doe je ook om eventuele parasieten op te sporen.

Ontwollen

Met speciale kammen en borstels wollen we de vacht uit. Dit gebeurt bij honden met een dubbele vacht. Deze honden hebben tijdens de rui zo veel onderwol dat we ze een handje moeten helpen om door de ergste rui heen te komen. Er wordt bij het ontwollen ontzettend veel dood onderhaar verwijderd.

Ontklitten

Met behulp van een speciale klittenkam worden incidentele klitjes weggehaald. De kam heeft een mesje erin verwerkt dat de klit doorsnijdt, waardoor de haren weer vrij komen. LET OP: we hebben het hier over een enkele klit in de vacht. Bij ergere gevallen van verklitte of zelfs vervilte vacht, kan er niet meer ontklit worden, maar is er geen andere mogelijkheid dan het dier kaal te scheren.

Strippen

Strippen is niet zozeer een andere techniek, alswel een manier waarop een techniek (plukken) wordt toegepast. In plaats van 2 keer per jaar de hond kort te plukken is het ook mogelijk om deze vaker, 3 a 4 keer per jaar te ‘plukken’. Door de hond in fases te plukken krijgt de vacht een natuurlijk ogende verloop en ziet de hond er dus verzorgder uit. De vacht bestaat dan uit drie lagen; De onderwol laag, de drie maanden plukvacht (nog niet plukrijp) en de zes maanden plukvacht. Deze laatste wordt dan geplukt.

Raymond
Dit bericht is geschreven door:

Raymond

Mijn naam is Raymond en ik ben erg trots op mijn beroep als hondentrimmer. Ik doe dit werk dan ook met veel liefde en plezier. De passie voor honden heb ik vanuit thuis mee gekregen. Op dit moment werk ik vanuit huis, maar mijn doel is om in de toekomst een eigen trimsalon te openen.