...

Huid- en vachtproblemen bij honden

In mijn vorige columns heb ik het steeds gehad over gezonde hondenvacht, hoe je die gezond kunt houden en hoe je die het beste kunt onderhouden. In de column van deze week ga ik het hebben over huid- en vachtproblemen. Hoe weet je wanneer je hond een huid- of vachtprobleem heeft, hoe herken je de symptomen en hoe kun je die problemen eventueel behandelen. Aangezien dit onderwerp heel erg breed is, heb ik ook deze column in twee delen voor u opgedeeld. Deze week behandel ik algemene huidproblemen en aandoeningen. In het tweede deel zal ik verder ingaan op wat allergieën voor problemen kunnen veroorzaken voor de huid en vacht van uw hond.

Huidproblemen

Wat je moet weten is dat hondenhuid dunner is dan die van mensen. Hierdoor is deze ook wat gevoeliger voor beschadiging dan bij ons mensen. De kwaliteit van de huid en vacht wordt beïnvloed door verschillende factoren waaronder genetica, algemene gezondheid, hormoon concentraties, voeding, de frequentie van borstelen en wassen, parasieten en allergieën. Bij genetica moet je denken aan rasspecifieke kenmerken zoals de huidplooien van een Engelse Bulldog, waarin bacteriën kunnen nestelen die daar voor ontstekingen kunnen zorgen.

Als de huid eenmaal beschadigd is, verspreidt een aandoening zich vaak snel. Huid- en vachtproblemen zijn het meest voorkomend van alle gezondheidsproblemen bij honden. Huidproblemen bij honden kunnen zich op verschillende manieren uiten, bijvoorbeeld door krabben, bijten of likken van de hond, maar denk ook aan haarverlies, dof haar of een geïrriteerde huid. Heel vervelend voor het baasje, maar nog vervelender voor de hond. Helaas is het vaak niet makkelijk om de exacte oorzaak te achterhalen, omdat er veel verschillende mogelijke oorzaken zijn en de symptomen vaak op elkaar lijken.

 

Oorzaken van huid- en vachtproblemen

Oorzaken van huid- en vachtproblemen kunnen zijn:

  • Droge huid
  • Schurftmijt
  • Gisten
  • Allergieën

Droge huid:

Door een te lage luchtvochtigheid kan de huid van je hond te droog worden. Dit uit zich bijvoorbeeld doordat je hond schilfers heeft of een ruwe huid krijgt. Om de huid extra te ondersteunen zou je visolie kunnen geven in het eten. Het moet wel een visolie zijn met een hoge dosis omega-3 vetzuren. Extra bakjes water boven de verwarming zetten heeft niet zoveel zin. Daarnaast kan dit ook erg onprettig en zelfs ongezond zijn voor uzelf.

hond met droge huid

Schurftmijt:

Deze vorm van mijt is een zeer besmettelijk, niet alleen voor soortgenoten, maar ook u als hondenbezitter bent hier vatbaar voor. De mijten graven gangen in de huid en veroorzaken hierbij zeer veel jeuk. De uiterlijke symptomen kunnen lijken op die van andere huidaandoeningen zoals huidontsteking, voedingsallergie of vlooienbeten. Alleen door middel van een afschraapsel is de diagnose schurft door uw dierenarts vast te stellen. Gelukkig komt deze mijt  niet veel meer voor in Nederland.

schurftmijt

Schurft is een vroeg stadium relatief simpel te bestrijden en te behandelen. Door je hond een aantal keren te wassen met een speciale anti-parasiticumshampoo, wordt de mijt bestreden en is je hond weer mijt- en jeukvrij.

Schimmels:

Schimmels (bijvoorbeeld ringworm) en gisten kunnen infecties veroorzaken. Je kunt ringworm herkennen door ronde plekjes met haarverlies bij de hond. Je zou de huid hierin kunnen ondersteunen door de hond wat  multivitaminen of omega-3 vetzuren te geven. Als je ringvorming ziet bij je hond is het verstandig om een schimmeldodende shampoo te gebruiken, of speciale zalf op aangetaste plekken van de huid te smeren. Ringworm is een schimmel die ook besmettelijk is voor de mens.

ringworm bij honden

Gisten:

Gisten zijn zelf geen veroorzakers, maar kunnen een rol spelen bij huidproblemen. Wanneer als gevolg van jeuk de hond de huid kapot krabt, kunnen gisten de kans krijgen om te gaan woekeren. De meest bekende gist bij honden is Malassezia, een gist die gepaard gaat met een typerende geur. Door middel van een kweek wordt de diagnose gesteld. Malassezia infectie is secundair  en wordt dus altijd veroorzaakt door een ander onderliggend probleem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tot zover deel 1 over huid- en vachtproblemen bij je hond. Mocht je na het lezen denken “hé, dat doet/heeft mijn hond ook”, ga dan niet zelf dokteren. Ik zeg altijd: bij twijfel, ga naar je dierenarts. En aangezien de bovengenoemde symptomen zo ontzettend veel op elkaar lijken, raad ik je aan hierin altijd te twijfelen, en dus altijd even je dierenarts op te zoeken. In het tweede deel ga ik verder in op allergieën en wat voor problemen deze kunnen veroorzaken voor de huid en vacht bij uw hond.

Raymond
Dit bericht is geschreven door:

Raymond

Mijn naam is Raymond en ik ben erg trots op mijn beroep als hondentrimmer. Ik doe dit werk dan ook met veel liefde en plezier. De passie voor honden heb ik vanuit thuis mee gekregen. Op dit moment werk ik vanuit huis, maar mijn doel is om in de toekomst een eigen trimsalon te openen.