...

Teken bij honden

Na een heerlijke zonnige vakantie ben ik weer terug met een nieuwe column. Aangezien het vakantieseizoen weer is aangebroken, en de temperaturen behoorlijk zijn gestegen in de afgelopen paar weken, wil ik het met u hebben over teken. Wist u dat teken het gehele jaar aanwezig zijn in de tuin, maar dat ze actief worden afhankelijk van de buitentemperatuur. In de column van deze week kunt u lezen over de soorten teken, maar ook wat een teek precies doet en hoe u van dit enge alientje kunt afkomen. Ook kunt u lezen over het nieuwe vaccin tegen de ziekte van Lyme bij honden.

Wat is een Teek

Teken zijn ectoparasieten (parasieten die buiten op het lichaam leven) en hebben net als spinnen 8 poten. Het liefst leven teken op laag groeiende planten zoals struiken en grassen. Op deze manier kan de teek zich laten vallen zodra u of uw hond voorbij loopt en zich nestellen in de huid om van u of uw trouwe maatje bloed te drinken. U ziet dan een grijs bolletje op de huid. Als u er snel genoeg bij bent, nog voor de teek zich in heeft gegraven, kunt u de teek ook op de vacht zien lopen. Vaak denken mensen dan dat het een (onschuldig) spinnetje is.
Een teek die zich nog niet vol heeft gezogen is maar 2 mm groot. Als hij zich eenmaal heeft volgezogen met bloed kan de teek zo groot zijn geworden als een flinke koffieboon.

teken bij hond

Gevolgen van teken bij uw hond

Wist u dat er ongeveer 850 tekensoorten zijn, en dat deze verschillende ziektes kunnen veroorzaken?

teken bij hond

Teken hechten zich aan uw hond met hun monddelen. Veel teken produceren daarnaast een kleefachtige stof waardoor ze beter aan de hond blijven vastzitten. Nadat de teek zich heeft vastgebeten, gaat deze bloed opzuigen. De plek waar de teek zich vastbijt is vaak rood en licht ontstoken, maar een tekenbeet gaat zelden gepaard met jeuk. De rode en/of gezwollen plek trekt na een paar dagen weg. De geïrriteerde plek is echter niet het hoofdprobleem. Dat teken kunnen ziektes overbrengen is een veel groter probleem. De meest bekende ziektes die door teken worden overgebracht zijn babesiosis, Lyme en Ehrlichia canis. Als u binnen 24 uur de teek ontdekt en hem verwijderd, door hem net boven de huid met een tekenpincet recht omhoog te trekken, is de kans op een besmetting of een infectie bij uw hond erg klein.

Alle bovengenoemde ziektes kunnen honden ernstig ziek maken en kunnen zelfs de dood tot gevolg hebben. Helaas worden in de media en op het internet veel onjuistheden over teken, het verwijderen ervan en de ziektes die zij kunnen veroorzaken verspreid.

Levenscylcus van een teek

De belangrijkste tekensoorten in Nederland hebben in totaal 3 tussengastheren. De cyclus begint bij de volwassen teek, die vaak op grote zoogdieren de laatste bloedmaaltijd neemt, zich op de grond laat vallen, eitjes legt en hierna sterft. Uit het eitje komt een larve die een bloedmaaltijd nuttigt op een zoogdier, zich vervolgens op grond laat vallen en vervelt tot een zogeheten nymf. Ook deze nymf heeft een bloedmaaltijd nodig, laat zich op de grond vallen en vervelt tot een volwassen teek. Waarna het verhaal weer van voren af en aan begint.

teken bij hond

Teek bij uw hond verwijderen

Gebruik géén spiritus, alcohol, groene zeep of slaolie als u de teek wil verwijderen, ook al hebt u dit gelezen op internet. Deze substanties kunnen de teek doen overgeven, waarbij het ziekmakende stoffen overbrengt in het bloed.

Teken kunnen makkelijk verwijderd worden met een speciaal tangetje, een tick lasso van Trix of een otom-haakje. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het belangrijk is om de teek bij de nek vast te pakken zonder het lijf plat te drukken. De teek dient hiervoor zo dicht mogelijk bij de huid te worden vastgepakt. Vervolgens kan de teek verwijderd worden door de teek langzaam en recht naar boven uit de huid te trekken. In de media en op het internet wordt veelal geadviseerd de teek met een draaiende beweging uit de huid te trekken, er is echter geen bewijs dat dit beter zou werken dan de eerder genoemde methode. Het is ook niet logisch aangezien de teek namelijk geen spiraalvormig steekorgaan heeft. Nadat u de teek weggehaald heeft, ontsmet u de plek waar de teek gezeten heeft met ontsmettingsmiddel.

teken bij hond

Het voorkomen dat uw hond geïnfecteerd raakt

Het is zeer moeilijk om een tekenbesmetting te voorkomen. Teken kunnen zich hechten aan uw hond tijdens iedere willekeurige wandeling. Natuurlijk is het risico groter indien uw hond vaak door het struikgewas kruipt of door het hoge gras rent. Door regelmatig middelen te gebruiken ter preventie van teken kunnen honden redelijk vrij van teken worden gehouden.

Ik hoor u denken, kunnen teken ook problemen veroorzaken bij mensen?

Het antwoord hierop is helaas: ja. Teken kunnen ook voeden op mensen. De plek waar de teek zich hecht is rood en ontstoken. Teken die ziektes kunnen overbrengen op honden kunnen deze ziektes in de meest gevallen ook op mensen overbrengen. Het is belangrijk u te realiseren dat ziektes niet direct van hond op mens worden overgebracht. Zowel hond als mens worden geïnfecteerd door een tekenbeet. De ziekte van Lyme kan vervelende consequenties hebben voor mensen. Bij twijfel over een mogelijke tekenbeet, dan wel voor meer informatie, neem contact op met uw huis- of dierenarts!

Nieuw vaccin tegen de ziekte van Lyme voor de hond

Er is een nieuw vaccin voor de hond op de markt tegen de ziekte van Lyme, genaamd Merilym3. De vaccinatie mag gegeven worden vanaf ongeveer 12 weken. Na 3 weken moet deze vaccinatie herhaald worden. Daarna wordt er jaarlijks gevaccineerd vóór het tekenseizoen, waarbij wordt geadviseerd deze vaccinatie in de maanden februari/maart te laten geven.

Ik hoop dat u weer wat heeft opgestoken mijn column van deze week. Mocht u vragen hebben of niet zeker weten of uw hond een teek heeft, ga dan gerust met uw hond langs de dierenarts. Voorkomen is beter dan genezen.

 

 

 

Raymond
Dit bericht is geschreven door:

Raymond

Mijn naam is Raymond en ik ben erg trots op mijn beroep als hondentrimmer. Ik doe dit werk dan ook met veel liefde en plezier. De passie voor honden heb ik vanuit thuis mee gekregen. Op dit moment werk ik vanuit huis, maar mijn doel is om in de toekomst een eigen trimsalon te openen.