...

Vachtverzorging van de poedel

In de afgelopen periode heeft u een aantal columns van mij kunnen lezen waarin ik dieper in ben gegaan op de algemene huid- en vachtverzorging van de hond. Maar ook bent u meer te weten gekomen over borstels en kammen, teken, haargroeicyclus, allergieën en nog een aantal gerelateerde onderwerpen. In de komende periode wil ik u meer vertellen over de specifieke huid- en vachtverzorging bij de verschillende rassen. Daar hoort ook het verschil in  modelleren (in model trimmen of knippen van een hond) van de verschillende rassen bij uw hondentrimmer. Dit keer: de poedel.

 

De poedel en zijn vacht

Met de vachtverzorging kun je bij de poedel niet vroeg genoeg beginnen. Vaak als de pups nog in het nest zitten worden de nageltjes al geknipt en voetjes en snuit en staartaanzet geschoren. Als de pups naar de nieuwe eigenaar gaan, wordt dit alles nog een keer gedaan. Daarna is het de taak van de nieuwe eigenaar om regelmatig naar een trimsalon te gaan voor een volledige knipbeurt.

De poedel is een van de meest interessante rassen om te mogen trimmen, omdat de vacht van een poedel in elk gewenst model getrimd kan worden. Voor een showpoedel worden wel bepaalde eisen gesteld aan het model. Voor poedels die niet worden geshowd maakt het eigenlijk niet zo veel uit. Als u van plan bent een poedel aan te schaffen, houdt u er dan rekening mee dat het onderhoud van de vacht enorm intensief en ook erg kostbaar is. Poedels moeten namelijk eens in de zes weken naar de trimmer toe. De showpoedel moet zelfs nog iets vaker naar de trimmer toe.

 

Modellen

Omdat de poedelvacht zich zo goed laat modelleren, kun je de poedel in diverse modellen laten knippen. Er zijn een aantal soorten modellen namelijk; Leeuwenmodel, Modern toilet, Engels toilet, Jeugdmodel, Puppiemodel, Broek – jas model, Continental model, Karakul toilet en sokken toilet. Wil je geen standaardmodel laten knippen, vraag dan gerust aan uw hondentrimmer om uw poedel in een creatieve look te laten knippen. De meeste trimmers vinden dit geweldig omdat ze dan lekker hun creativiteit erop los kunnen laten. Zo kunt u er zeker van zijn dat uw poedel zijn eigen unieke look.
poedel

Leeuwenmodel

poedel

Modern toilet

poedel

Engels toilet 

poedel

Jeugd model

poedel

Puppiemodel

poedel

Broek-jas model

poedel

Continental model

poedel

Karakul model

poedel

Sokken model 

poedel

of een creatieve look!

Zelf de vachtverzorging bijhouden

Mensen met een showhond hebben een strak schema wat betreft de vachtverzorging van hun poedel. Mensen die hun poedel als huishond houden en niet met de hond gaan showen, zitten niet aan zo’n strak schema vast. Toch zult u merken hoe snel de vacht van uw poedel groeit, en waarom het nodig/verstandig is om uw hond eens in de 6 weken te laten knippen. Hierna is het haar namelijk al zo gegroeid dat het bijna niet meer handelbaar is.

Er zijn twee belangrijke onderdelen waar u echt aan moet voldoen als u de vacht van uw poedel mooi en verzorgd wilt houden. Dit zijn het regelmatig wassen van de poedel en het droogföhnen en borstelen van uw poedel.

Wassen van de poedel

Elke keer voor u de poedel weer in model kunt brengen, moet hij worden gewassen. Daarbij moet een speciale hondenshampoo worden gebruikt. Het water moet handwarm zijn. Zet de poedel in de badkuip of douchecabine. U maakt de vacht nat met de douchekop, waarna de shampoo wordt opgebracht. Let er bij het wassen op dat er geen shampoo in de ogen van uw hond komt. Spoel de hond af vanaf de aanzet van het voorhoofd naar achteren. Houd het hoofd van de hond daarbij iets omhoog. Op deze manier kan er geen water in de ogen en neus van de hond lopen. Pas als het water volkomen schuimvrij is, mag het over de snuit lopen. Houd het hoofd van de hond nu naar beneden, zodat er geen water in de neusgaten kan lopen. Nadat de hond grondig is afgespoeld, moet met de hand of met een speciale handdoek het overtollig water uit de vacht worden verwijderd, ook van de poten. Dan tilt u de poedel op, u wikkelt hem of haar in een badlaken en zet hem weer op de grond (of op tafel) en droogt hem af. Gebruik hiervoor verschillende droge handdoeken.

Droog föhnen en borstelen van de poedel

Zorg dat de poedel goed met de handdoek afgedroogd is. Gebruik een föhn of een waterblazer (een speciale, zeer krachtige fohn). Als je een waterblazer gebruikt, ga je rustig over de vacht heen en niet te snel. Ga pas een stukje verder als er een stuk droog is. Als je hond helemaal droog is, borstel je hem goed door en controleer je met de kam of er geen klitten meer aanwezig zijn.

Als je een föhn gebruikt, blijf dan niet te lang op een en dezelfde plek föhnen. Een föhn kan namelijk heel erg heet worden. Controleer steeds of de plek waar u de föhn houdt niet te warm wordt. Gebruik tijdens het föhnen steeds de borstel om de krul er uit te krijgen. Ik noem dit onderdeel ook wel het ontkroezen van de poedel. Wanneer de hond helemaal droog is, controleer je met de kam of er geen klitten meer in de vacht aanwezig zijn. Mocht dit wel het geval zijn, borstel de klitten er dan uit en controleer opnieuw. Zorg ervoor dat de vacht van uw hond echt goed droog is, er mag geen vocht in de vacht blijven zitten. Als dat wel gebeurt, gaat het haar kroezen en kan de poedel niet naar behoren worden gemodelleerd.

Tot zo ver mijn column over de poedel. Als u uw poedel in een specifiek (show)model geknipt wil hebben, vraag dan ook gerust aan de trimmer hoe u dit model het beste zelf bij kunt houden. Op deze manier hebt u het langst plezier van de trimbeurt. Houd er wel rekening mee dat dit enorm veel tijd van u vraagt.

Raymond
Dit bericht is geschreven door:

Raymond

Mijn naam is Raymond en ik ben erg trots op mijn beroep als hondentrimmer. Ik doe dit werk dan ook met veel liefde en plezier. De passie voor honden heb ik vanuit thuis mee gekregen. Op dit moment werk ik vanuit huis, maar mijn doel is om in de toekomst een eigen trimsalon te openen.