...

Wat de vacht van je hond vertelt

Een gezonde hond heeft een sterke en glanzende vacht, heeft je hond een doffe vacht dat is er ergens iets mis. Dit kan lichamelijk zijn maar ook emotioneel!

Voedsel

De hondenvacht is voornamelijk gemaakt dankzij proteïne, het is dat ook belangrijk dat je hond hiervan voldoende binnenkrijgt. Heeft je hond een dunne en/of snel brekende vacht? Kijk dan eens goed naar het voedsel dat je de hond geeft, krijgt hij wel de juiste voedingsstoffen binnen?

Beestjes

Vlooien, teken en parasieten zijn beestjes zie je liever niet in de vacht van je hond ziet. In een vieze vacht met veel klitten is de kans het grootst op deze vieze diertjes. Maar ook als je hond een gezonde vacht heeft kan het wel eens gebeuren dat je een keer een beestje tegenkomt. Behandel je hond daarom ook regelmatig met een anti-vlooien en anti-teken middel.

Daar hangt een luchtje aan

Op het oog kan de vacht van je hond er goed uit zien, maar besteed ook aandacht aan de geur. Een sterke muffe geur kan duiden op een bacteriële infectie, vlooien of een droge huid.

Veel haaruitval

Haaruitval duidt meestal op een serieus probleem, hoeveel haar een hond verliest ligt aan de vacht, leeftijd en het ras. Vooral in het voor- en najaar verharen de meeste honden, dus niet meteen in paniek raken als je hond in de rui is! Heeft je hond echt last van extreme haaruitval en heeft hij opvallende kale plekken dan is het verstandig dit even te laten nakijken bij de dierenarts. Een schommeling van de hormonen, stress maar ook tumoren zijn oorzaken van veel haaruitval.

De vacht van je hond vertelt je dus een hoop over zijn/haar gezondheid. Verzorg de vacht goed, borstel je hond regelmatig, was je hond als hij/zij een keer in de modder heeft liggen rollen en geef je hond goed voedsel. Check de vacht van je hond ook regelmatig, zo kun je snel inspelen op eventuele problemen.

Redactie Hondenwoordenboek
Dit bericht is geschreven door:

Redactie Hondenwoordenboek

Leer je hond begrijpen van a tot z! Door eenvoudig te zoeken in het woordenboek, of juist specifieke artikelen te lezen in de blog. Van aanschaf tot opvoeding en gezondheidstips!