...

Hond adopteren? begin met een goede voorbereiding

Er zitten enorm veel honden in het asiel dus een hond adopteren is geweldig! Maar voordat je een hond adopteert moet je een aantal dingen op een rijtje hebben staan. Zo ben je zo goed voorbereid op de komt van je nieuwe viervoeter.

Maak afspraken in het gezin voor het adopteren van een hond

Is iedereen in het gezin het er mee eens dat er een hond in huis komt? Een hond merkt moeiteloos als iemand hem niet in huis wenst. Wie gaat de hond uitlaten? Hebben jullie genoeg tijd? Wat als jullie een dagje weg willen? En wie geeft de hond eten? Het is belangrijk dat je deze structuur goed afspreekt binnen het gezin. Daarnaast zijn er regels waar de hond zich aan moet houden, bijvoorbeeld de hond mag niet op de bank tenzij hij op de bank uitgenodigd wordt en hij mag niet naar boven. Ieder gezinslid moet zich strikt aan deze regels houden, zo voorkom je gedragsproblemen.

Verantwoordelijkheden bij het adopteren van een hond

Een hond brengt veel verantwoording met zich mee, jij bent nu degene die de hond moet verzorgen. De hond moet worden ingeënt, ontwormt en op hondencursus. Ben je bereid dit allemaal te doen?

Je omgeving

Bekijk hoe hondvriendelijk je omgeving is. Zijn er voldoende uitlaatplekken, hebben meer mensen in de buurt een hond en hoe gedragen deze honden zich? Welke dierenarts heeft in de avonden en weekenden spoeddienst? Allemaal belangrijke dingen om van te voren te weten.

Kies een hond die bij je past

Ben je zelf heel sportief, dan is het logisch dat een luie hond niet bij jou en je levenswijze past. Kies een hond die dezelfde of een lager energieniveau heeft vergeleken met je gezin. Ben je in het asiel aan het rondkijken, vraag dan altijd of je een stuk mag wandelen met de hond, er kan namelijk een groot verschil zitten tussen de hond in de kennel van het asiel en buiten in het bos. Maak een lijstje wat voor een hond bij jou en je gezin past en neem dit mee naar het asiel. Probeer het zoveel mogelijk aan de hand van het briefje te bekijken en niet vanuit je emotie. Het liefste neem je natuurlijk alle honden mee, maar je helpt een hond het beste door hem een thuis te geven die bij hem past.

Vergeet de oudjes niet

Er zitten veel oude honden in het asiel, vergeet niet naar deze honden te kijken! Ben jij een rustig persoon dan past een oudere hond juist heel goed bij je. Ze hebben wellicht wat meer aandacht nodig maar je krijgt er enorm veel liefde voor terug.

Roedelleider, ben je er klaar voor?

Weet jij hoe je jezelf als roedelleider moet opstellen? Doe onderzoek en laat je goed informeren. Heb je extra hulp nodig, schakel dan een expert in die je helpt bij het opbouwen van een goede relatie met je nieuwe hond.

Wil je een hond adopteren, kijk dan eens op de website Ik zoek baas.

Redactie Hondenwoordenboek
Dit bericht is geschreven door:

Redactie Hondenwoordenboek

Leer je hond begrijpen van a tot z! Door eenvoudig te zoeken in het woordenboek, of juist specifieke artikelen te lezen in de blog. Van aanschaf tot opvoeding en gezondheidstips!