...

Dromen honden?

de pons

De pons

Iedere hondeneigenaar heeft het wel eens gezien of gehoord. Je hond ligt heerlijk languit in zijn mandje te slapen en opeens begint hij te blaffen in zijn slaap of beweegt zijn pootjes alsof hij aan het rennen is! Het lijkt erop dat hij aan het dromen is, net als wij mensen dat doen. Maar is dat ook zo? Helaas krijgen we geen antwoord als we aan onze honden vragen of ze dromen. Gelukkig is er wetenschappelijk onderzoek gedaan naar deze vraag waardoor we er toch wel vanuit kunnen gaan dat honden inderdaad kunnen dromen!

Onze hersenen zijn vergelijkbaar

Hoewel onze hersenen en die van onze hond erg van elkaar verschillen zijn ze op structureel niveau vrij vergelijkbaar. Mensen hebben een specifiek deel hersenen, de pons genoemd. Het voorste gedeelte van de pons stuurt waarnemingsinformatie (onder meer over bewegingen) van de hersenschors naar de grote hersenen. De pons houdt ons lichaam tegen te bewegen als we dromen. Er is onderzoek gedaan en bij honden tijdens de slaap de pons “gedeactiveerd”. Onmiddelijk begonnen honden te graven, blaffen of rennen in hun slaap!

We slapen op een vergelijkbare manier

De soort “diepe” slaap die wij mensen nodig hebben om te dromen hebben honden ook. Dit is gebleken uit Elektro Encefalo Grafie (EEG) scans, oftewel hersenscans.


hond droomt

Er zijn meer diersoorten die dromen

Tenminste dat denken we. Ratten hebben bijvoorbeeld ook een “diepe” slaap blijkt uit hersenscans en vertonen ook symptomen van dromen.

 

 

 

100% zeker zullen we het nooit weten, tenzij een hond ooit leert praten! Of wij mensen leren blaffen!
Toch kunnen we door de bovenstaande observaties en onderzoeken er vrij zeker van zijn dat honden kunnen dromen. Maar nu is natuuurlijk de vraag waarover onze honden dromen. Iets wat elke hondeneigenaar wel wil weten!

Twijfel je nog?

Nog niet overtuigd dat honden echt kunnen dromen? Bekijk dan het onderstaande filmpje eens. Deze hond droomt niet alleen, maar doet zelfs aan slaapwandelen!!

Redactie Hondenwoordenboek
Dit bericht is geschreven door:

Redactie Hondenwoordenboek

Leer je hond begrijpen van a tot z! Door eenvoudig te zoeken in het woordenboek, of juist specifieke artikelen te lezen in de blog. Van aanschaf tot opvoeding en gezondheidstips!