...

Waarom geeft je hond een duwtje met zijn neus?

In eerdere artikelen hebben we je vertelt waarom honden likken, waarom honden dingen begraven en waarom honden piepen of janken. Maar hoe zit het met duwtjes geven met de neus? Wat betekent dat?

Naast het gebruik om te ruiken gebruikt je hond zijn neus ook voor communicatie. Het is een hele subtiele manier van communiceren die afhankelijk van de situatie verschillende betekenissen heeft. Laten we een aantal voorbeelden geven:

“hé niet stoppen!”
Deze herkent elke hondeneigenaar wel. Je bent je hond aan het aaien, je stopt, en je hond duwt met zijn neus je arm omhoog  “hé niet stoppen!” Of je hond wil spelen en duwt met zijn neus tegen zijn bal aan “Gooi de bal”.

Herderswerk
Honden die gefokt zijn voor herderswerk, zoals de Border Collie of de Australische herder hebben instinctief de neiging om hun kudde bij elkaar te houden door met de neus te duwen. Als deze honden geen herder taak in huis hebben kan het soms voorkomen dat ze hun “mensen kudde”, vaak kleine kinderen, willen sturen door ze met hun neus een duwtje te geven.

Jij bent de baas
Als een hond met zijn neus tegen de neus of bek van een andere hond duwt is dit een teken van onderwerping. De hond laat zo zien dat hij vriendjes wil worden, en niet wil vechten. Dit kunnen ze ook bij jou als baasje doen. Dit duwen met de neus lijkt op het likken van de bek als teken van onderwerping.

Ik ben de baas 
Een duwtje geven met de neus kan ook een manier zijn om dominantie te tonen. Als dit het geval is zul je ook andere symptomen ervaren zoals het slopen van spullen, overmatig blaffen  of je pad blokkeren als je ergens loopt. Overleg hierover met een professional.

Hoi!
Een van de meest voorkomende redenen waarom je hond een duwtje geeft met zijn neus is simpelweg gedag zeggen. Het is zijn manier om je te begroeten.

 

Lees meer:

Waarom begraven honden dingen?
Waarom jankt of piept mijn hond?
Waarom likken honden?
Waarom steekt mijn hond zijn hoofd uit het autoraam?

Redactie Hondenwoordenboek
Dit bericht is geschreven door:

Redactie Hondenwoordenboek

Leer je hond begrijpen van a tot z! Door eenvoudig te zoeken in het woordenboek, of juist specifieke artikelen te lezen in de blog. Van aanschaf tot opvoeding en gezondheidstips!