...

Een hond is een hond, geen mens

Het klinkt heel logisch, je hond behandelen als een hond. Maar doe je dit ook echt? En waarom is dit zo belangrijk?

De taal van je hond

Een simpel voorbeeld, je hond schrikt van een fieter die ineens  heel snel langs komt als jullie aan het wandelen zijn. Hoe reageer je? Probeer je de hond te kalmeren door hem te aaien/knuffelen; “Doe maar rustig, het is al goed”. Feit is dat dit in de hondenwereld nooit zal gebeuren omdat het instabiel gedrag erkend. In een roedel zijn alle honden in balans.

Een ander voorbeeld, je komt bij vrienden thuis die net een nieuwe hond hebben. Een hele hele hele schattige labrador puppy. Hoe begroet je de pup?
Het liefst zou je zo enthousiast als je bent dat kleine schattige hondje willen knuffelen, oppakken, “Wat ben jij een schatje!!!”  De pup begrijpt hier alleen helemaal niets van, de moederhond zou dit nooit doen.

Snap je de bedoeling? Omdat de hond geen rustige en duidelijke roedelleider heeft zal hij zelf deze positie op zich nemen. Je hond gaat je negeren, luistert niet meer en gedragsproblemen ontstaan.

Behandel je hond als een hond, zo voorkom je gedragsproblemen en zijn zowel jij als je hond het gelukkigst!

Redactie Hondenwoordenboek
Dit bericht is geschreven door:

Redactie Hondenwoordenboek

Leer je hond begrijpen van a tot z! Door eenvoudig te zoeken in het woordenboek, of juist specifieke artikelen te lezen in de blog. Van aanschaf tot opvoeding en gezondheidstips!