...

Hondenbeet: Agressie of angst?

Veel mensen weten niet precies hoe ze een hond moeten “lezen”, is de hond vriendelijk, onzeker of agressief. Door ontwetendheid worden veel honden als agressief bestempeld terwijl dit helemaal niet zo is.  Tijd om hier even aandacht aan te besteden! In de onderstaande afbeelding kun je goed het verschil zien tussen groeiende angst en groeiende agressie.

Groeiende angst

De gezichtsspieren worden langzaam aangespannen, de oren staan naar achteren en de tanden worden zichtbaar. Zoals te zien is aan de laatste hondenkop zijn alle tanden en kiezen zichtbaar en zal de hond gaan grommen. Een hond die uit angst bijt, bijvoorbeeld omdat hij zich in het nauw gedreven voelt, zal een snel en ondiep bijten omdat hij daarna zo snel mogelijk wel wil rennen!

Groeiende agressie

Net als bij groeiende angst worden de gezichtsspieren langzaam aangespannen, de oren staan nu naar voren en  vooral de hoektanden zijn zichtbaar. De hond laat als het ware zijn “” wapens”” zien, een grote waarschuwing dus! Agressieve honden grijpen vaak naar de keel en bijten diep.

 

 

Miranda van Oossanen-Geerlings
Dit bericht is geschreven door:

Miranda van Oossanen-Geerlings

Gedragsdeskundige Miranda is eigenaar van Alpha Hondenschool & -gedragscentrum Naast de hondencursussen werkt Miranda ook met “probleem honden”. Miranda schrijft regelmatig artikelen, van opvoeding, tot agressie en verlatingsangst. Miranda heeft ook regelmatig honden in haar eigen roedel die zij (her)opvoed en herplaatst.