...

Hondenbeet; “Hij doet dit anders nooit!”

In Nederland worden ongeveer 150.000 mensen per jaar gebeten door een hond. Dit zijn niet alleen voor de hond vreemde mensen, maar juist vaker het gezin, familie of vrienden/bekenden. Kinderen zijn ook vaak slachtoffer van een hondenbeet, zij begrijpen de taal van de honden nog niet. Een veel voorkomende opmerking is “hij beet zomaar ineens, zonder waarschuwing!” Honden geven genoeg waarschuwingen, veel mensen weten alleen niet waar ze op moeten letten en herkennen de waarschuwing niet, met een beet tot gevolg.

Elke hond kan bijten, dit is nou eenmaal hun natuur en is een manier van communiceren. In een roedel gebruiken honden hun mond om een ander op de regels te wijzen. Honden doen handelingen met hun bek die wij mensen het onze handen doen, van dragen, vasthouden, schudden of begroeten. Als baasje is het belangrijk dat je de hond duidelijk maakt wanneer een beet wel en niet mag en met welke intensiteit.

Oorzaken agressie

Agressie kent veel verschillende oorzaken zoals erfelijkheid, natuurlijke instincten of aangeleerd gedrag. Er zijn maar heel weinig honden écht agressief, wij denken bij agressie vaak aan een duidelijke lichaamstaal; haren overeind, oren naar achteren, stijve poten, spanning op het lichaam, grommen, lip optrekken.
Niet alleen deze duidelijke lichaamstaal waarschuwt je dat een hond agressie vertoont, wat misschien nog wel gevaarlijk is; de stilte. Veel mensen denken dat de hond dan rustig is, terwijl dit ook een signaal is. De onderstaande video met een fragment van Cesar Millan laat dit goed zien:

Agressie heeft altijd een oorzaak, het is een gevolg van. Vooral angst en nervositeit spelen hierbij een grote rol.

Leer de taal van je hond

Veel mensen zien hun hond als een zoon, dochter, beste vriend etc. Hier is niets mis mee, maar bedenk je wel goed dat een hond een hond is, en geen miniatuur mensje op 4 poten met een lekkere zachte vacht of een speelmaatje voor onze kinderen. Honden verwachten een hiërarchie in een roedel, met een leider en volgers. Wat honden willen is een duidelijk en consequent baasje, een stabiele plek in de roedel en routine.

Het is niet verkeerd om van je hond te houden, hij je beste vriendje is of je hem ziet als een van je kinderen! Maar communiceer met je hond zoals een hond dit zou doen, zo geef je hem de meeste liefde terug. Leer de taal van je hond, zo voorkomen we gedragsproblemen en dalen aantal hondenbeten!

 

Miranda van Oossanen-Geerlings
Dit bericht is geschreven door:

Miranda van Oossanen-Geerlings

Gedragsdeskundige Miranda is eigenaar van Alpha Hondenschool & -gedragscentrum Naast de hondencursussen werkt Miranda ook met “probleem honden”. Miranda schrijft regelmatig artikelen, van opvoeding, tot agressie en verlatingsangst. Miranda heeft ook regelmatig honden in haar eigen roedel die zij (her)opvoed en herplaatst.