...

Je hond wel of niet op de bank?

Het is een discussie die vaak voorkomt, mag een hond nu wel of niet op de bank of op bed? Eigenlijk is het antwoord heel simpel, maar eerst een klein stukje theorie.

Leiderschap

In de goede situatie ben jij als baas de roedelleider en is je hond de volger. In een roedel is het de roedelleider (alpha hond) die aangeeft wat van hem is en wat hij wil delen met andere honden uit de roedel. In een gezin is dit hetzelfde, alle spullen is huis moet jij claimen. Van de bank, tot de keuken maar ook de hondenspeeltjes! Je wilt deze spullen best delen met je hond maar alleen wanneer jij dit aangeeft. Komt je hond naar je toe als jij op de bank zit en probeert hij naast je op de bank te klimmen dan is dit eigenlijk heel respectloos, op dit moment moet je hem stoppen en duidelijk maken dat hij dit niet mag. Ligt hij even later rustig in de huiskamer dan kun je hem wel roepen en uitnodigen op jouw bank.

Hetzelfde geldt voor het bed, een hond mag best bij je in bed liggen als je dit leuk of gezellig vind, maar alleen wanneer jij hemĀ uitnodigt.

Conclusie

Het is dus niet een kwestie van wel of niet op de bank/bed mogen liggen, maar of je hond dit uit zichzelf doet of dat jij hem uitnodigt. Jij deelt jouw spullen met je hond wanneer jij dit aangeeft, zo gedragen roedelleiders zich!

 

Redactie Hondenwoordenboek
Dit bericht is geschreven door:

Redactie Hondenwoordenboek

Leer je hond begrijpen van a tot z! Door eenvoudig te zoeken in het woordenboek, of juist specifieke artikelen te lezen in de blog. Van aanschaf tot opvoeding en gezondheidstips!