...

Kennismaking tussen hond en baby

De bevalling zit erop, je kindje is er eindelijk. Rust eerst voldoende uit, pas als jij en je kindje fit genoeg zijn kan je de hond erbij betrekken.

De kennismaking

Bij de kennismaking komt een stukje teamwork kijken. Laat de moeder als eerste de kamer in lopen, zeg de hond gedag zoals je dit normaal ook altijd doet. De vader loopt vervolgens met de baby in zijn armen de kamer binnen. Ga rustig zitten op de bank, maar houd de baby altijd in een hogere positie dan je hond. Laat de hond rustig ruiken aan je baby, de neus is heel belangrijk voor honden, zo maken zij kennis met nieuwe mensen en honden. Het kan zijn dat je hond opgewonden wordt of de baby een lik geeft, wat er ook gebeurt het belangrijkste is dat jij rustig blijft. Geef de hond een commando zoals “zit” of “plaats” en laat de hond rustig worden door hem te negeren. Zodra de hond weer rustig is betrek je hem weer bij de kennismaking en mag hij weer komen ruiken. Zo maak je de hond duidelijk dat hij de baby op een kalme manier moet benaderen.

Beloon de hond bij rustig gedrag

Het belonen en erkennen van kalm en rustig gedrag is belangrijk. Je kunt je hond leren de aanwezigheid van de baby te associëren met iets positiefs, geef de hond bijvoorbeeld positieve aandacht als jij met de baby op de bank zit. Nu zul je denken “Daar heb ik mijn handen vol aan!” en ja dat klopt, maar als je de hond constant negeert als de baby in de buurt is kan dit negatieve invloed hebben op de houding van je hond tegenover de baby. Probeer een goede balans te zoeken tussen aandacht voor de baby, aandacht voor de hond en aandacht voor beide.

Miranda van Oossanen-Geerlings
Dit bericht is geschreven door:

Miranda van Oossanen-Geerlings

Gedragsdeskundige Miranda is eigenaar van Alpha Hondenschool & -gedragscentrum Naast de hondencursussen werkt Miranda ook met “probleem honden”. Miranda schrijft regelmatig artikelen, van opvoeding, tot agressie en verlatingsangst. Miranda heeft ook regelmatig honden in haar eigen roedel die zij (her)opvoed en herplaatst.