...

Verschillende soorten hondentraining

Iedereen wil een sociale, goed opgevoede hond die luistert naar een aantal commando’s, maar sommige honden krijgen echt een baan, denk aan hulphonden of politiehonden. Er zijn verschillende manieren en niveau’s om je hond te trainen. Hieronder beschrijven we een aantal verschillende soorten hondentrainingsprogramma’s.

Gedragstraining

Gedragstraining is elke vorm van training die honden leert om zich goed te gedragen rond zowel mensen als andere dieren. Hierbij wordt het gedrag, het instinct en de behoefte van een hond als hond centraal gezet. Er kunnen ook enkele basiscommando’s bijkomen kijken, maar het doel is de hond een goede basis te geven en de eigenaar te leren een roedelleider te zijn. Vaak gaat het hier dus meer om het trainen van de baasjes om hun de “hondentaal” te leren, voor honden is dit immers natuurlijk. Het belangrijk om een hond ook als een hond te zien en te behandelen en hem niet te “vermenselijken”.  Honden met gedragsproblemen zoals overmatig blaffen, kauwen, agressie of angst profiteren ook van deze aanpak. Gedragstraining is de basis voor hond en baas en begint dan ook al bij de puppy cursus.

Wil je meer weten over hondengedrag? Lees dan de artikelen van Hondenwoordenboek expert en gedragsdeskundige Miranda.

Gehoorzaamheidstraining

Gehoorzaamheidstraining is gericht op het gehoorzaam maken van de hond door het gebruik van commando’s als zit, blijf , af, enz. of het aanleren van leuke trucjes zoals omrollen, poot geven enz.  Er wordt gebruik gemaakt van voer, een clicker of veel hoge stemmen van de baasjes om de hond te belonen.  Zo leert de hond dat een commando betekent dat hij een bepaalde handeling moet uitvoeren en dan een lekker koekje krijgt. Dit is dus aangeleerd gedrag.

Hondensport training

Honden en baasjes die willen deelnemen aan hondensport, bijvoorbeeld behendigheid, moeten hiervoor een aparte training volgen.  Voordat je hieraan kunt deelnemen moet je een gehoorzaamheidstraining volgen, je hond moet namelijk een aantal basiscommando’s kennen. In de hondensport training worden baas en hond getraind om wellicht in de toekomst zelfs mee te doen aan wedstrijden! Hondensport is erg leuk om samen te doen met je hond, er zijn veel verschillende soorten dus voor elke hond en baas is er wel iets leuks.

Beroepsopleiding

Honden zijn in staat om enorm veel dingen te leren. Er zijn honden die leren hoe ze moeten speuren, jagen, mensen moeten redden na een aardbeving, het ondersteunen van mensen met een beperking, of zelfs werken bij de politie. Deze vaardigheden zijn eigenlijk een beroepsopleiding voor honden. In deze programma’s leren honden zeer specifieke technieken om hun zintuigen optimaal te gebruiken en met mensen te communiceren, de programma’s zijn niet voor elke hond geschikt.

Honden zijn echt geweldig dieren, we kunnen ze van alles leren en ze redden zelfs levens. Alle honden kunnen ongeacht hun achtergrond gehoorzaam, sociaal en onderdeel van ons gezin worden, maar bepaalde vaardigheden zullen makkelijker voor bepaalde rassen vanwege hun fysieke eigenschappen. Zo kan een franse bulldog ook een speurhond worden, alleen is het iets lastiger omdat ze een platte neus hebben en dus extra gestimuleerd moeten worden om hun neus te gebruiken. Zorg ten eerste voor een goede basis met gedragstraining, daarna volgt de basis gehoorzaamheidstraining en kun je  uiteindelijk zelfs meedoen aan hondensport wedstrijden.

Let goed op de behoefte van je hond, zo zorg je voor een blije, sociale, gehoorzame en gelukkig maatje! 

Redactie Hondenwoordenboek
Dit bericht is geschreven door:

Redactie Hondenwoordenboek

Leer je hond begrijpen van a tot z! Door eenvoudig te zoeken in het woordenboek, of juist specifieke artikelen te lezen in de blog. Van aanschaf tot opvoeding en gezondheidstips!