...

Couperen, not done!

Naar aanleiding van reacties via onze Facebook pagina op een #dolophonden  foto van een pitbull waarvan de oren gecoupeerd waren hebben we besloten hier een artikel over te publiceren.

Couperen is het operatief verwijderen van “uitstekende” lichaamsdelen bij dieren, denk aan de oren en de staart. Helaas werd het door “fokkers” en hondeneigenaren ook zelf gedaan op een gruwlijke wijze, de oren en staart werden afgeknepen door bijvoorbeeld een elastiekje totdat het afgestorven deel er vanzelf af viel.
Niet alleen bij honden was dit gebruikelijk maar ook bij paarden en schapen.  Bij honden is het uiterlijk vaak de reden om te couperen, het zou “bij het ras horen”. Sinds 2001 is couperen verboden maar illegaal wordt het nog vaak gedaan.

Geschiedenis

Couperen is niet iets van de laatste jaren, als je in de geschiedenisboeken kijkt gebeurt het al heel lang. Zo dachten de oude Romeinen dat het couperen van de staart hondsdolheid zou voorkomen, waren werkhonden belasting vrij ( een werkhond was te herkennen aan de gecoupeerde staart) en werden de staarten van honden om praktische redenen gecoupeerd. Zo werden herdershonden die lang alleen bij een kudde bleven en weinig contact met mensen hadden gecoupeerd zodat er geen ontlasting in de vacht en straat bleef hangen, de kans op maden werd hierdoor geminimaliseerd. Jachthonden werden gecoupeerd zodat de staart niet beschadigde door takken in het dichte struikgewas.
Tegenwoordig zijn “uiterlijke” redenen die aanzetten tot couperen, naast dat het bij het ras zou horen vinden sommige mensen een korte staart simpelweg mooier.
Ook van vechthonden, zoals Pitbulls, worden de oren en staart gecoupeerd. Dit is voornamelijk terug te zien in het illegale vechthonden circuit. De oren en staart worden gecoupeerd zodat de honden hier met een gevecht niet gewond aan kunnen raken en de tegenstandig geen grip heeft.

 

Wetgeving

Sinds 1 September 2001 is couperen in Nederland verboden, tenzij er medische redenen zijn. Toch zie je nog regelmatig honden lopen met een gecoupeerde staart of oren, dit kan dus om medische redenen zijn of het zijn honden die uit het buitenland zijn gehaald waar couperen nog legaal is. Sommige (malafide) fokkers laten honden toch couperen, vaak in het buitenland, om zo de wetgeving te omzeilen.

 

Couperen is not done, een hond is een hond en is perfect zoals hij/zij geboren wordt. Want zeg zelf, met die flapoortjes zijn ze toch veel leuker?

 

Medische redenen

Het komt voor dat de staart of een oor gecoupeerd is, niet om cosmetische redenen, maar omdat het medisch noodzakelijk is. Denk aan een hond die een ongeluk heeft gehad en een deel van de staart niet meer te redden is en het beter voor de hond is om de staart te couperen. Wees daarom niet meteen negatief tegen hondeneigenaren, vraag altijd eerst even na waarom de oren of staart gecoupeerd is voordat je erover oordeelt.

Redactie Hondenwoordenboek
Dit bericht is geschreven door:

Redactie Hondenwoordenboek

Leer je hond begrijpen van a tot z! Door eenvoudig te zoeken in het woordenboek, of juist specifieke artikelen te lezen in de blog. Van aanschaf tot opvoeding en gezondheidstips!