...

Gebitsproblemen bij honden

Het is de maand van de gebitsverzorging! Wist je dat meer dan 70% van de honden ouder dan 3 gebitsproblemen hebben, een grote kans dus dat jouw hond hier ook last van heeft of krijgt. Wat kun je eraan doen om gebitsproblemen bij je hond te behandelen of nog beter, te voorkomen?

Tandplak en tandsteen

Je hebt er zelf ook weleens last van, tandplak; een vies plakkerig witte aanslag op je tanden. Honden hebben ook tandplak, hier zitten bacteriën en etensresten in. Als je de tandplak niet weghaalt ontwikkeld het zich tot tandsteen. De tandsteen verspreid zich over de tanden en kiezen van je hond waardoor ontstekingen kunnen ontstaan.

 

Heeft mijn hond gebitsproblemen?

Sommige rassen zijn gevoeliger voor gebitsproblemen dan andere, ook de leeftijden voeding hebben invloed op het gebit. Je kunt een slecht gebit snel herkennen, op de onderstaande foto is het verschil tussen een slecht gebit en een gezond gebit goed te zien:

GEbitsproblemen hond

Daarnaast is een slecht hondengebit te herkennen aan:

  • Slechte (stinkende) adem
  • Tanden die loszitten
  • Snel bloedend tandvlees
  • Moeite met eten/kauwen
  • Pijnlijke mond

Voorkom gebitsproblemen bij je hond

Heeft je hond nog geen van de bovenstaande symptomen, start dan meteen met het voorkomen van toekomstige gebitsproblemen! Hoe doe je dit? Hetzelfde als wij mensen dat doen, de tanden poetsen. De onderstaande video laat zien hoe je dit kunt doen:

Wat als mijn hond al een slecht gebit heeft?

Een slecht gebit is niet alleen onprettig voor de eigenaar maar ook een grote last voor je hond. De enige oplossing is dan een gebitsbehandeling bij de dierenarts. De dierenarts zal het gebit van de hond onder narcose bekijken, schoonmaken en waar nodig tanden trekken. Je hond heeft daarna weer een lekker fris gebit! Blijf daarna het gebit van je hond verzorgen, poets regelmatig de tanden, let op de voeding en laat het gebit elk jaar nakijken bij de dierenarts.

 

Redactie Hondenwoordenboek
Dit bericht is geschreven door:

Redactie Hondenwoordenboek

Leer je hond begrijpen van a tot z! Door eenvoudig te zoeken in het woordenboek, of juist specifieke artikelen te lezen in de blog. Van aanschaf tot opvoeding en gezondheidstips!