Je hond chippen: de feiten

Het is een enorm triest dat honderden honden elk jaar weer vermist raken en gevonden worden, meestal worden ze naar het plaatselijke dierenasiel gebracht. Zij hebben 2 weken de tijd om de eigenaar van de hond te vinden, meldt de eigenaar zich niet dat komt de hond ter adoptie. De chip is hierbij een groot hulpmiddel!

Identificatiemiddelen

Vroeger werd er vaak gebruik gemaakt van identificatielabels die aan de halsband werden gehangen of een tattoo in het oor. Het probleem met de tattoo is dat deze in de loop van de tijd vervaagde en onleesbaar werd. De chip heeft de tattoo vervangen en de tattoo is sinds 1 Januari 2002 dan ook verboden.
Uit een recente studie in Amerika blijkt dat van de meer dan 7700 verdwaalde huisdieren het aantal niet-gechipt honden die veilig werden teruggegeven aan hun eigenaar iets minder dan 22% was. Zeer weinig hondenbezitters weten dat hun kans op het vinden van hun geliefde hond zo laag is als een op de vijf. Om dit percentage te verhogen is het chippen van honden (en andere huisdieren) ingevoerd.

Je hond chippen

Het chippen van je hond kost ongeveer €40, dit verschilt een beetje per dierenklinkiek. De chip is een klein glazen cilinder (van bio glas) ter grootte van een rijstkorrel. In deze kleine cilinder zit een transponder, elke transponder heeft een uniek nummer. Het plaatsten van de chip gebeurt op dezelfde manier als elke andere injectie, maar er wordt een iets dikkere holle naald gebruikt om de chip te plaatsen. De chip heeft een levensduur van meer dan 25 jaar, dit is veel langer dan de levensduur van onze trouwe viervoeters.
hond chippen

Het belangrijk om te weten dat de chip niet gebruikt kan worden om de locatie van je hond te bepalen. Zodra een hond wordt gevonden en bijvoorbeeld wordt overgedragen aan een dierenasiel kunnen zij de hond scannen en checken op een microchip. De scanner zal dan het nummer van de transponder tonen (het identificatienummer), vervolgens kan het asiel in de database het nummer invoeren en de gegevens van de eigenaar achterhalen. Dezelfde Amerikaanse studie, die we in het begin al noemde, heeft geconcludeerd dat van de 7.700 verdwaalde huisdieren bleek dat honden met microchips 51,2% kans op hereniging met hun eigenaren hebben. Bijna 30% meer kans op hereniging dan honden zonder een chip!

microchip hond

Nadelen van het chippen

Op basis van deze informatie zouden de meeste mensen ervan overtuigd zijn dat een microchip voor hun huisdier is een goed idee. Er zijn echter een aantal risico’s.

Medische complicaties

De risico’s van medische complicaties die een microchip implantaat kan veroorzaken zijn weliswaar zeldzaam maar wel goed om te weten. In 2009 was er een geval van een Chihuahua, de hond had bloedingen waaraan hij uiteindelijk is overleden. Na onderzoek bleken de bloedingen te wijten aan de microchip. Er zijn ook complicaties wanneer de chip geïmplanteerd wordt in het verkeerde dier (iets dat zeer onwaarschijnlijk is bij een gekwalificeerde dierenarts maar het is helaas echt gebeurt). Een andere complicatie komt voor als de chip zich in het lichaam van de hond heeft verplaatst en bijna onvindbaar wordt waardoor men er vanuit gaat dat het dier niet gechipt is. Deze verplaatsingen zijn medisch gezien meestal onschuldig, maar kunnen soms leiden tot infecties of abcessen.

Vanaf 1 April 2013 is het chippen van honden verplicht

Het laatste deel van deze informatie is niet bedoeld om eigenaren bang te maken, het zijn de feiten. Naar aanleiding van het eerder genoemde onderzoek reageerde de  American Veterinary Medical Association als volgt: “Als je bedenkt dat een groot aantal huisdieren zijn geïmplanteerd met microchips en dat er een relatief klein aantal bevestigde gevallen van tumoren geassocieerd met microchips zijn, adviseert de AVMA niet te snel te oordelen over de technologie. In de grote meerderheid van de gevallen hebben microchips levens van honden gered door ze te herenigen met hun baasjes in plaats van te worden afgemaakt in een asiel. Daarnaast hielden microchips honden en hun families bij elkaar, zonder enige nadelen. Een hond kan een identificatie label aan de halsband gemakkelijk verliezen, het is (bijna) onmogelijk om een microchip te verliezen.”

Vanaf 1 April moeten puppy’s in Nederland binnen 7 weken na de geboorte gechipt zijn. De rijksoverheid geeft in het nieuwsbericht aan:

“Met deze gegevens kunnen toezichthouders mogelijke illegale handel of fokkerij opsporen of nagaan of iemand bedrijfsmatig handelt in honden. Bij een mishandelde, verwaarloosde of achtergelaten hond is met de chip de eigenaar op te sporen. Het kabinet geeft met de maatregel gehoor aan het verzoek van veel partijen om verschillende problemen in de handel en fokkerij met honden te bestrijden.”

Redactie Hondenwoordenboek
Dit bericht is geschreven door:

Redactie Hondenwoordenboek

Leer je hond begrijpen van a tot z! Door eenvoudig te zoeken in het woordenboek, of juist specifieke artikelen te lezen in de blog. Van aanschaf tot opvoeding en gezondheidstips!