...

Oproep aan fabrikanten: Voeg een bittere smaak toe aan antivries!

De Verenigde Staten is een stukje veiliger voor huisdieren. Afgelopen december hebben de “Consumer Specialty Products Association” en “Humane Society Legislative Fund” aangekondigd dat antivries fabrikanten in de Verenigde Staten uiteindelijk hebben ingestemd met het vrijwillig toevoegen van een bittere smaakstof aan hun normaal zoet smakende producten, waardoor ze minder verleidelijk zijn voor huisdieren (en kinderen).

Extreem giftig

Antivries is zeer gevaarlijk voor huisdieren. Zelfs een kleine Inname ethyleenglycol (het actieve bestanddeel in antivries) veroorzaakt acuut nierfalen bij honden en katten met ernstige neurologische ziekte tot gevolg. Vaak voorkomende symptomen zijn lusteloosheid, braken, diarree, verlies van eetlust, zwakte, en uiteindelijk coma. Helaas, zelfs met agressieve en dure behandelingen, overlijden veel huisdieren aan deze vergiftiging. “Humane Society Legislative Fund”  schat dat elk jaar ten minste 10.000 dieren in Amerika het slachtoffer zijn van deze vergiftiging.

Zoete smaak

Honden worden aangetrokken door de zoete smaak van antivries en zullen snel drinken uit een plas van een auto die heeft gelekt. Katten zijn meestal kieskeuriger als het gaat om smaken, maar als ze het drinken is het enorm gevaarlijk. Zo weinig als een theelepel van de stof kan fataal zijn voor een middelgrote kat.

antivries

Voorafgaand aan december, werden antivries fabrikanten in 17 staten in Amerika reeds op grond van het nationaal recht gevraagd een bittermakend middel toe te voegen aan hun producten. De eerste staat om deze maatregel vaststelde was Oregon in 1995. Sindsdien meerdere pogingen in andere staten gefaald. Gelukkig hebben antivries fabrikanten nu vrijwillig besloten om het juiste te doen. Het bittermakend middel, denatoniumbenzoaat, is een niet-giftige stof die bekend staat als de stof met de meeste bittere smaak op dit moment. Het is geurloos en wordt ook gebruikt in bijvoorbeeld schoonmaakmiddelen om te voorkomen dat kinderen het schoonmaakmiddel opdrinken.

Oplettendheid nog steeds nodig

Het is belangrijk om te onthouden dat de toevoeging van een bitter makend middel niet betekent dat antivries producten niet giftig zijn voor huisdieren, het doel is om het minder aantrekkelijk voor ze te maken zodat ze het niet opdrinken.

Heeft je hond antivries gedronken? Ga dan direct met spoed naar de dierenarts!

 

Redactie Hondenwoordenboek
Dit bericht is geschreven door:

Redactie Hondenwoordenboek

Leer je hond begrijpen van a tot z! Door eenvoudig te zoeken in het woordenboek, of juist specifieke artikelen te lezen in de blog. Van aanschaf tot opvoeding en gezondheidstips!