Verzekering hond, ja of nee?

Wel of geen verzekering voor je hond afsluiten? Hier zijn veel discussies over, veel mensen vinden de premies van de verzekering te duur en als ze de hond dan een keer ziek is dekt de verzekering het niet. Je kunt natuurlijk ook zelf elke maand wat geld in een potje doen, zodat je wat achter de hand hebt voor dierenartskosten. Wil je toch een verzekering afsluiten dan doe je er goed aan eerst alle mogelijkheden te onderzoeken.

Welke honden verzekering moet ik afsluiten?

Welke verzekering het beste bij jou en je hond past, hangt af van verschillende factoren;

  • Hoe oud is je hond?
  • Is het een rashond of een kruising?
  • Heeft hij/zij een verleden met medische problemen?
  • Welke risico’s wil jij als eigenaar afdekken in de verzekering?
  • Welke prijs wil je betalen?

Premies & eigen risico

De premies van een honden verzekering worden berekend aan de hand van het gewicht, leeftijd en het soort ras. Hierbij geldt hoe groter de hond hoe duurder de verzekering.
Het is ook belangrijk te kijken naar het maximumbedrag dat de verzekering per jaar uitkeert. Vergeet ook niet te kijken naar je eigen risico, dit kan ook erg verschillen per verzekering!
Maar misschien wel het belangrijkste; zoek goed uit wat er wel en wat er niet vergoed wordt, zo kom je later niet voor verrassingen te staan. Naast de basispakketten zijn er ook uitgebreidere pakketten, deze zijn duurder, maar dekken vaak wel meer.

Hond verzekeren, waar moet ik op letten?

  1. Dekkingsniveaus en opties:
    • Controleer de verschillende dekkingsniveaus die worden aangeboden. Sommige polissen bieden basisdekking voor ongevallen en ziektes, terwijl anderen ook aanvullende dekkingen hebben voor bijvoorbeeld tandheelkundige zorg, fysiotherapie, of alternatieve therapieën.
  2. Maandelijkse kosten:
    • Vergelijk de maandelijkse premies tussen verschillende verzekeringsmaatschappijen. Let op of er sprake is van eigen risico’s en of er limieten zijn aan de vergoedingen per aandoening of per jaar.
  3. Leeftijd van je hond:
    • Sommige verzekeraars hebben een leeftijdsgrens voor het afsluiten van een nieuwe verzekering. Het is vaak gemakkelijker en goedkoper om een verzekering af te sluiten voor een jonge hond, dus overweeg dit bij de aanschaf van een nieuwe pup.
  4. Wachttijd:
    • Let op de wachttijd voordat de dekking van kracht wordt. In sommige gevallen geldt er een wachttijd voordat je aanspraak kunt maken op vergoedingen, vooral voor medische aandoeningen.
  5. Uitsluitingen:
    • Lees de polisvoorwaarden zorgvuldig door om te begrijpen welke aandoeningen of behandelingen zijn uitgesloten van dekking. Sommige verzekeringen dekken bijvoorbeeld geen medische klachten waar je hond al last van heeft.
  6. Herzieningen en reviews:
    • Bekijk ervaringen van andere hondenbezitters over de verzekeringsmaatschappij. Kijk ook regelmatig naar eventuele herzieningen van polissen om er zeker van te zijn dat de dekking en voorwaarden nog steeds aan je behoeften voldoen.
  7. Vrije keuze dierenarts of niet?
    • Onderzoek of de verzekeraar samenwerkt met een breed netwerk van dierenartsen. Het hebben van keuzevrijheid bij het kiezen van een dierenarts is vaak belangrijk.
  8. Verloop van een claim:
    • Bekijk het proces voor het indienen van claims. Een soepel en efficiënt claimsysteem kan cruciaal zijn, vooral tijdens noodsituaties.
  9. Gezondheidscheck:
    • Sommige verzekeraars vereisen mogelijk een gezondheidscheck voordat je de verzekering afsluit. Zorg ervoor dat je eventuele bestaande aandoeningen meldt, omdat deze mogelijk niet worden gedekt.
Redactie Hondenwoordenboek
Dit bericht is geschreven door:

Redactie Hondenwoordenboek

Leer je hond begrijpen van a tot z! Door eenvoudig te zoeken in het woordenboek, of juist specifieke artikelen te lezen in de blog. Van aanschaf tot opvoeding en gezondheidstips!