...

Voorkomen is beter dan genezen: Jaarlijkse check bij de dierenarts

De jaarlijkse gezondheids-check bij de dierenarts, wat houdt dit in?

  • Algemene check:

Heeft je hond een goede conditie? Is hij snel buitenadem of slaapt hij meer? Eet je hond goed? Deze algemene vragen worden behandeld in de algemene check.

  • Gewicht:

Hoe staat het met het gewicht van je hond? Is hij aangekomen of juist veel afgevallen? Het gewicht zegt veel over de gezondheid van je hond. Is hij te dik, dan is dit bijvoorbeeld slecht voor de gewichten.

  • Gebit:

De dierenarts controleert of je hond veel tandsteen of onstoken tandvlees heeft.  Dit maakt het eten, kauwen en kluiven lastiger en pijnlijker. Er zijn veel kauwstokjes en botjes op de markt die helpen tandsteen te voorkomen, ook kun je de tanden van je hond poetsen om ze schoon en gezond te houden.
Een beetje tandsteen kan geen kwaad, geef je hond dan een lekker bot om op te kluiven, zo maakt hij tegelijkertijd zijn gebit schoon.

  • Huid en vacht:

Heeft je hond kale plekken, jeuk of een doffe vacht? Dit kan wijzen op vlooien en parasieten. Krijgt je hond ook de juiste voeding? Slecht voer kan ook jeuk, irritatie en een doffe vacht veroorzaken.

  • Het lichaam:

De dierenarts voelt het gehele lichaam van je hond om te kijken of er knobbels zitten en of de oren en ogen schoon zijn.

  • Inenten:

Tijdens de jaarlijkse check krijgt je hond ook de cocktail inenting bij de dierenarts. Deze beschermt je hond tegen veel voorkomende ziektes.

Redactie Hondenwoordenboek
Dit bericht is geschreven door:

Redactie Hondenwoordenboek

Leer je hond begrijpen van a tot z! Door eenvoudig te zoeken in het woordenboek, of juist specifieke artikelen te lezen in de blog. Van aanschaf tot opvoeding en gezondheidstips!