...

Waarom moet ik mijn hond laten inenten?

Minstens 1 keer per jaar met je hond naar de dierenarts voor de gezondheidscontrole en de daarbij horende cocktailvaccinatie. Deze cocktailenting beschermt je hond tegen hondenziekte, Parvo, ziekte van Weil, hepatitis ( besmettelijke leverziekte) en para-influenza. Het inenten van je hond is dus erg belangrijk. Naast de “grote cocktail” is er ook de “kleine cocktail”, deze beschermt tegen de ziekte van Weil en para-influenza.

Inenten tegen ziektes

Hondenziekte

Hondenziekte is zeer besmettelijk en komt over de hele wereld voor. Jonge honden kunnen er zelfs aan overlijden, oudere honden krijgen last van de luchtwegen of het zenuwstelsel. Dit kan in het ergste geval blijvende verlammingen veroorzaken.

Parvo

Ook een zeer bestemmelijke ziekte, die bij jonge honde hefig braken en bloedige diarree veroorzaakt. Het heeft ook effect op het afweersysteem van je hond, waardoor andere ziektes meer kans hebben zich te ontwikkelen. Het parvo-virus blijft in de ontlasting van de hond zitten en besmet op deze manier weer andere honden die tijdens een wandeling lekker rond snuffelen.

Hepatitis Contagiosia Canis ( HCC)

Deze besmettelijke leverziekte verspreidt zich voornamelijk via de urine van de hond. De lever wordt aangetast waardoor je hond erg ziek wordt.

Zeikte van Weil ( Leptospirose)

Zwemt je hond veel? Dan is deze enting erg belangrijk. De bacteriën die de ziekte van Weil veroorzaken zwemmen het lichaam van je hond binnen, via zijn slijmvliezen, wondjes en de huid. Vooral water waar de urine van ratten in zit is erg gevaarlijk, zoals grachten. De bacteriën verlaten via de urine namelijk weer het lichaam. Naast honden en ratten kunnen ook mensen erg ziek worden. De lever en nieren worden aangetast waardoor honden en mensen heel erg ziek worden.

 

Naast deze meestvoorkomende ziektes is het ook mogelijk je hond tegen de volgende ziektes te beschermen:

Hondsdolheid (Rabiës)

Is een zeer besmettelijke virusziekte voor bijna alle zoogdieren. Door een beet ( virus zit in het speeksel) van een dier komt het virus het lichaam binnen, daar gaat het naar de hersenen en dit zorgt ervoor dat het dier een ander dier wil bijten. Hondsdolheid heeft bijna altijd de dood tot gevolg. Gelukkig is het al jaren geleden sinds er een hond Rabiës heeft gekregen, en dit willen we natuurlijk graag zo houden. Daarom is het in veel landen verplicht dat je hond tegen Rabiës gevaccineerd is.

Kennelhoest

Honden hoesten en hebben last van de keel waardoor ze voortdurend schrapen, soms komt hier ook slijm of bloed mee. Kennelhoest wordt veroorzaakt door verschilende bacteriën en virussen. De naam kennelhoest komt voor uit het feit dat er in een kennel veel honden zitten die blaffen en vaak gestresst zijn. De uitwisseling van bacteriën en virussen gaat hier dan ook makkelijk en snel. Maar niet alleen in een kennel kan je hond deze ziekte oplopen, ook door met andere honden in het park te spelen. Bij de hondenuitlaatservice, hondenschool of –pension is het meestal verplicht dat je de hond vaccineert tegen kennelhoest, dit gebeurt vaak door middel van neusdruppels.

Laat je hond elk jaar inenten tegen deze ziektes, zo bescherm je niet alleen je eigen hond maar ook andere honden!

Redactie Hondenwoordenboek
Dit bericht is geschreven door:

Redactie Hondenwoordenboek

Leer je hond begrijpen van a tot z! Door eenvoudig te zoeken in het woordenboek, of juist specifieke artikelen te lezen in de blog. Van aanschaf tot opvoeding en gezondheidstips!