...

Affenpinscher


Hoogte25-30 cm

Gewicht5-8 kg

Affenpinscher, een kleine hond met een “grote hond” houding. Dit is een nieuwsgierig en intelligent hondje. Hij is over het algemeen rustig, maar als er iets of iemand is dat bedreigend lijkt zal hij gaan blaffen om je te waarschuwen. Hij heeft terriërs in zijn stamboom en kreeg zijn start als een rattenvanger in Duitsland. De Affenpinscher staat elke ochtend met een pretgezicht op. Hij is niet bang voor iets of iemand, en zijn alerte karakter maakt hem een ​​uitstekende waakhond, ook al is hij door zijn grootte niet in staat daadwerkelijk veel te doen. In de richting van zijn familie en vrienden, is hij liefdevol en loyaal.

Lichaamsbeweging is goed voor elke hond, dus zorg ervoor dat de Appenpinscher dagelijks een wandeling of een andere activiteit krijgt om zijn energie kwijt te raken. Zijn atletisch vermogen en intelligentie maken hem tot een leuke hond om  hondensporten zoals behendigheid of gehoorzaamheid mee te doen. Hoewel het verleidelijk is om kleine honden zoals de Affenpincher te dragen om overal mee naar te te nemen, vergeet niet dat het een hond is en geen handtas.

Wist je dat?

Het Duitse woord Affenpinscher “aapachtige terrier” betekent.

De Affenpinscher wordt gekenmerkt door een baard en snor, borstelige wenkbrauwen, en een stijve pezige vacht.

De gewenste kleur van de Affenpinschers is zwart, maar de honden kunnen ook black and tan, zilver-grijs, rood, en mengsels van deze kleuren hebben.

De voorouders van de Affenpinscher waren kleine terriërs die de stallen vrij van muizen en ratten hielden. Zij kunnen dateren uit de 15e eeuw, op basis van de afbeelding van een op elkaar lijkende hond in een houtsnede van Albrecht Dürer en later het verschijnen van kleine, ruwharig, bebaarde honden in de schilderijen van oude meesters.De Aaffenpinscher speelde ook een rol de ontwikkeling van de Brusselse Griffon en de Dwergschnauzer.

Een aanhankelijke en zeer toegewijde hond die houdt van iedereen in zijn familie. Spelen vinden ze geweldig!  De Affenpinscher is waaks en veel Affens hebben een sterke prooidrift, het jagen op kleine dieren en katten kan door hun instinct voorkomen.

De Affen houdt zijn familie, maar hij kan ook koppig zijn. Hij is zeer intelligent, en zijn denkprocessen zullen je verbazen.

De Affen is een vrij gezond klein ras, maar individuele honden kunnen orthopedische problemen ontwikkelen, zoals Patella Luxatie, een veel voorkomende knie-aandoening  bij kleine honden. Affens zijn ook gevoelig voor huidaandoeningen die kunnen leiden tot haaruitval op de flanken.

De Affenpinscher heeft een ruwe vacht met een “kraag” in de nek en schouders, wenkbrauwen en een baard. Laat hem door de trimmer plukken om een nette/verzorgde uitstraling te behouden.

Een gladde Affen heeft een aantal bevedering op de benen en een kraag op de hals. Honden met een ruwe vacht hebben haar met een iets zachtere textuur en zwaarder bevedering. Sommige Affens hebben een vacht die ergens valt tussen. De typische Affen ziet er netjes uit, maar een beetje ruig. Je kunt er zeker van dat na een wandeling door het bos een aantal takjes en bladeren in zijn vacht blijven hangen. Verzorg zijn vacht dan ook goed!

Redactie Hondenwoordenboek
Dit bericht is geschreven door:

Redactie Hondenwoordenboek

Leer je hond begrijpen van a tot z! Door eenvoudig te zoeken in het woordenboek, of juist specifieke artikelen te lezen in de blog. Van aanschaf tot opvoeding en gezondheidstips!