...

Airedale terrier

Hoogte56-61 cm

Gewicht20-30 kg

De Airedale Terrier is gefokt om te jagen op dieren bovengronds, zoals otters langs de river de Aire. Hier komt de naam dan ook vandaan. De moed van deze honden viel het Britse leger op, in de eerste wereld oorlog werden ze gebruikt om berichten af te leveren. Door de jaren heen is de Airedale steeds populairder geworden en niet voor niets. Het zijn geweldige honden, zowel om mee op stap te gaan en als waakhond. Ze zijn ook heel intelligent en daardoor ook perfect voor hondensporten als Behendigheid. Als je ze niet genoeg uitdaagt gaan ze zich vervelen en kunnen ze je spullen gaan slopen. Genoeg stimulatie is dus erg belangrijk!

Wist je dat?

De Airedale heeft een lange, vlakke schedel, V-vormige oren, kleine donkere ogen.

De Airedale’s jas is hard, dicht en draadachtig, met een zachtere ondervacht, en komt voor  in zowel bruin en black and tan en grizzle.

De nu uitgestorven black and tan terriër wordt als de vader van verschillende terriër rassen, waaronder de Airedale. Het ras is waarschijnlijk ontwikkeld in de loop van de jaren 1840. Zoals zo vele terriers, werd hij gefokt in een bepaald gebied op een bepaald soort werk te doen over een bepaald type terrein. Afkomstig uit de Aire vallei in Yorkshire werden Airdales gebruikt op te jagen op: vossen, dassen, wezels, otters, waterratten en nog veel meer. Ze werkten op het land en langs de waterkant, in samenwerking met Otterhounds, die de eigenlijke water werk deden. Plaatselijke fokkers hoopte de Airdael en Otterhound te kruizen om zo de zwemvaardigheden te verbeteren.

Omstreeks dezelfde tijd werden shows steeds populairder. Airedales behoorden tot de rassen tentoongesteld in lokale agrarische shows. De hond beschouwd als de vader van de moderne Airedale zijn was Ch. Master Briar (1897-1906). Hoewel hij begon als een jachthond, is de Airedale bekend geworden als een veelzijdige hond die iets kon doen. Hij was een militair hond in verschillende oorlogen en heeft gejaagd op groot wild in Afrika, India, Canada en de VS.

De Airedale is een hardwerkende, onafhankelijke, en atletische hond met veel drive, energie en uithoudingsvermogen. Hij is gevoelig voor graven, jagen, en schors, gedragingen die van nature komen terriër rassen.

Airedale Terriërs zijn over het algemeen gezond, maar sommige problemen zijn te zien in het ras. Ze kunnen heupdysplasie ontwikkelen, een genetische afwijking die dure chirurgie vereist om het te herstellen en kan leiden tot artritis latere leeftijd.

Airedales hebben  een wekelijkse borstelbeurt nodig en een bezoek aan de trimmer om er verzorgd uit te zien. De vacht is ofwel afgezet met tondeuse of door strippen, een proces waarbij vacht wordt verdund en verkort met een stripping mes, een scherpe, kam-achtige tool, of een combinatie van beide.

Redactie Hondenwoordenboek
Dit bericht is geschreven door:

Redactie Hondenwoordenboek

Leer je hond begrijpen van a tot z! Door eenvoudig te zoeken in het woordenboek, of juist specifieke artikelen te lezen in de blog. Van aanschaf tot opvoeding en gezondheidstips!