...

Engelse Setter


Hoogte62-67 cm

Gewicht27-30 kg

De Engels Setter is ontstaan ​​in Groot-Brittannië. Hij is te vinden in het veld en hij wordt geroemd om zijn uitzonderlijke neus en goed geheugen. Voor zowel jagers en eigenaren van gezelschapsdieren valt hij op door zijn kenmerkende vacht en zachte karakter. Van de drie Setter rassen is de Engelse Setter de kleinste.

In tegenstelling tot sommige sportieve rassen, zijn er weinig verschillen tussen de Engels Setters die zijn gefokt voor het veld en die zijn gefokt voor in de show ring. Veld gefokte honden zijn iets kleiner en hebben minder vacht.

De Engels Setter houdt van lopen, als je dit dan ook voldoende doet is hij een rustige, lieve huishond. De Engels Setter is vriendelijk en zacht, kies een Engels Setter als je een actief persoon bent, die houdt van een lange wandeling, hardlopen of fietsen. Hij is ook top in hondensporten zoals behendigheid en gehoorzaamheid.

Engels Setters moet regelmatig geborsteld worden om klitten te voorkomen.

Wist je dat?

De Engels Setter’s vacht is wit met een vermenging van donkerder haren, een patroon bekend als Belton. De vacht kan blauw belton (zwart-wit), driekleur (blue belton met tan vlekken), orange belton (oranje en wit), lemon belton (citroen en wit), en de lever Belton (lever en wit). Citroen en lever worden niet vaak gezien.

Sommige Engels Setters hebben de neiging om te kwijlen.

Setters worden verondersteld te zijn ontwikkeld door het kruisen van Pointer en Spaniel rassen. Zij zijn enkele van de vroegste soorten jachthonden werden al gebruik lang voordat de vuurwapens op de markt kwamen. Door te buigen gaven ze de aanwezigheid van vogels aan.

In de 19e eeuw, zijn er twee soorten  Engels Setters ontstaan ​​- de Laverack en Llewellin stammen – zij kregen de naam van de man die ze gefokt had. Edward Laverack had zijn eigen lijn van Engels Setters, met als doel het creëren van mooie honden. R. Purcell Llewellin was dol op de jacht, hij ontwikkelde dan ook honden die hier voor “gemaakt” waren. De verschillen zijn nog steeds zichtbaar (tot op zekere hoogte) vandaag de dag, de veld honden zijn namelijk iets kleiner.

De Engels Setter is aanhankelijk en vriendelijk. Voor oudere, actieve kinderen, hij is een eindeloos energiek speelkameraadje. Hij is het meest geschikt voor een toegewijde eigenaar die hem voldoende lichaamsbeweging kan geven. Dit is een hond die behoefte heeft aan veel beweging. Een uur per dag is een goed minimum voor een volwassene Engels Setter. Engels Setters zullen genieten van een half uur hardlopen of lopen twee keer een lange wandeling.

Engels Setters hebben een aantal gezondheidsproblemen die kunnen een zorg zijn. Heup-en elleboogdysplasie komen het meest voor. Andere problemen die kunnen worden gezien zijn hypothyreoïdie, allergieën en aangeboren doofheid.

De Engels Setter heeft een lange vacht met bevedering op de oren, borst, buik, rug, benen en de staart. Check regelmatig op klitten en borstel de hond wanneer nodig. De rest is basiszorg. Knip de nagels, poets de tanden en controleer de oren.

Redactie Hondenwoordenboek
Dit bericht is geschreven door:

Redactie Hondenwoordenboek

Leer je hond begrijpen van a tot z! Door eenvoudig te zoeken in het woordenboek, of juist specifieke artikelen te lezen in de blog. Van aanschaf tot opvoeding en gezondheidstips!