...

Labradoodle


Hoogte35-63 cm

Gewicht7-30 kg

De Labradoodle van origine een kruising tussen een Labradoor en Franse poedel en komen tegenwoordig voor in 3 maten:

Miniatuur 35-43 cm. Gewicht 7-13 kilo
Medium 43-53 cm. Gewicht 13- 23 kilo
Standaard 53-63 cm. Gewicht 23-30 kilo

Het wordt vaak aangenomen dat een kruising het beste van twee of meer rassen zal bovenbrengen, maar de genetica werkt niet altijd op die manier. De manier waarop genen uiten is niet altijd onderworpen aan controle van een kwekersrecht, nog minder als twee verschillende rassen worden gekruist. Dat is iets om in gedachten te houden voordat je vast veel geld voor een hond die u heeft verzekerd zal zijn “hypoallergeen” of gezonder dan een raszuivere.

Labradoodles hebben een gematigd niveau van activiteit. Grotere Labradoodles kunnen actiever zijn dan hun kleinere verwanten. Zij hebben behoefte aan een goede wandeling of een actieve speeltijd per dag, en, als je geïnteresseerd bent ze zijn atletisch genoeg zijn om deel te nemen aan dergelijke hondensporten zoals behendigheid, flyball, en gehoorzaamheid. Ze kunnen ook uitstekende therapie honden zijn.

Beide rassen gebruikt om Labradoodles te creëren hebben de neiging om slim en snel te leren. Poedels hebben een reputatie voor het zijn hypoallergeen, wat betekent dat ze zogenaamd kunnen worden getolereerd door mensen die allergisch zijn voor honden. Omdat ze de Poedel in bloedlijn hebben worden Labradoodles gepromoot als zijnde hypoallergeen. Maar allergieën worden niet veroorzaakt door een bepaalde hondenvacht type, maar door huidschilfers, de dode huidcellen die worden vergoten door alle honden (en mensen). Sommige mensen met een milde allergie reageren minder sterk op bepaalde honden, maar geen gerenommeerde fokker zal garanderen dat haar honden hypoallergeen zijn. Denk goed na voordat je een Labradoodle of andere hond aanschaft als je allergisch bent, want wist je dat dit een van de meest voorkomende redenen is dat honden in het asiel belanden.

Wist je dat?

Labradoodles werden oorspronkelijk gefokt in een poging om een ​​hypoallergene geleidehond te creëren. Ze zijn inmiddels populaire huisdieren. Labradoodles zijn vriendelijke honden, ze houden van hun mensen.

Kruisingen zoals de Labradoodle zijn populair geworden in de afgelopen tien of twintig jaar als mensen op zoek gaan naar honden die afwijken van het alledaagse Yorkie of Poedel, of om bepaalde aantrekkelijke kenmerken naar boven te halen. Zo is het vaak beweerd (ten onrechte) dat die kruisingen hypoallergeen zijn, zoals we al eerder hebben aangeven. Let hier bij op bij de aanschaf van een kruisingsras.

 

Labradoodles zijn vriendelijke honden die zijn gewijd aan hun families. In het ideale geval  is een Labradoodle slim en zeer trainbaar, dankzij de intelligentie van de Poedel en de Lab’s liefde voor het werken met mensen. Labradoodles worden ook niet voor niets gebruikt als therapiehonden en blinken uit hondensporten zoals behendigheid.

Labradoodles kunnen gevoelig zijn voor de gezondheidsproblemen van Labrador Retrievers, Standaard Poedels, of Dwergpoedels, maar er is ook een kans dat de genetische diversiteit geïntroduceerd door het mengen van rassen de kans op het ontwikkelen van bepaalde erfelijke ziekten kan verlagen. De aard van de genetische variatie maakt dit moeilijk te voorspellen voor een gemengd ras hond.

Labradoodles kunnen verschillende soorten bont. Sommige zien eruit als ruige retrievers, anderen lijken op een Poedel met losse krullen. Veel vallen ergens tussen. Labradoodles met een wolvacht moeten door de trimmer geknipt of geschoren worden. Labradoodles met een fleecevacht hebben ook vachtverzorging nodig maar hoeft meestal niet geknipt te worden.

Oor infecties kunnen een probleem in Labradoodles zijn. Zorg dat de oren droog en schoon zijn. De rest is basiszorg. Knip zijn nagels en poets een paar keer per week zijn tanden.

Redactie Hondenwoordenboek
Dit bericht is geschreven door:

Redactie Hondenwoordenboek

Leer je hond begrijpen van a tot z! Door eenvoudig te zoeken in het woordenboek, of juist specifieke artikelen te lezen in de blog. Van aanschaf tot opvoeding en gezondheidstips!