...

Mechelse herder


Hoogte58-62 cm

Gewicht25-35 kg

Hoewel hij door zijn bruine vacht en zwarte masker vaak wordt verward met een kleine Duitse Herder, zijn Belgische herders echt een apart ras. Zijn geboorteland, België, is de thuisbasis van vier herdershonden die verschillen per kleur en vacht type. Genoemd naar de stad Mechelen, waar hij vandaan komt, is de Mechelaar de kortharige variant van de vier. Hij is een middelgrote hond met een beschermende persoonlijkheid en, onder andere, heeft bewezen bedreven in het politiewerk.

De Mechelse herder heeft een hoog energie-niveau en heeft veel meer beweging en uitdaging nodig dan een eenvoudige wandeling door de woonwijk. Kies dit ras alleen als je een sportief persoon bent die geniet van actieve dagelijkse oefeningen, zoals hardlopen, fietsen en wandelen. Hij is zeer geschikt voor zowat elke hondsport,waaronder behendigheid, flyball, schapendrijven, gehoorzaamheid, zoek-en reddingsacties, en speuren.

De Mechelse herder heeft vrij weinig vachtverzorging nodig. Af en toe borstelen en wassen indien nodig, vooral als hij verhaart zul je er iets meer aandacht aan moeten besteden. De rest is basisverzorging zoals nagels knippen en gebitsverzorging.

De Mechelse herder is het meest geschikt voor ervaren hondenbezitters die stevig in hun schoenen staan.

Wist je dat?

De Mechelaar een van de vier Belgische herdershonden is die allemaal worden gezien als een apart ras.

De Mechelaar heeft een ‘bruine tot mahonie-kleurige gevacht in combinatie met zwart, en hij heeft een zwart masker en donkere oren.

De Mechelaar zie je vaak rijden in een politie-auto. Dit ras uit België – hij neemt zijn naam van de stad Mechelen – had als taak het helpen van herders met hun vee. Pas in 1891, in een uitbarsting van nationale enthousiasme, werden de Belgische herdershonden verdeeld in soorten en voornamen. Namelijk de Laekense herder, Groenendaeler, Tervuerense herder en de Mechelse herder.

De kortharige Mechelaar werd vrij populair als een herder, en zijn capaciteiten werden later ingezet voor politie- en militaire werk. De Mechelaar kan schuttingen van meer dan 3 meter konden beklimmen. Het is niet verwonderlijk dat veel van de honden opgeroepen waren tijdens Wereldoorlog I.

Vandaag is de Mechelaar is een populaire politie-en militaire hond en kan een goede familie metgezel worden in het juiste huis.

De Mechelaar is een serieuze werkhond, maar dat betekent niet dat hij niet levendig en vol plezier is. In combinatie met een actieve familie is hij een gelukkig en aanhankelijk metgezel die bekend staat om zijn gevoel voor humor.

De Mechelaar is een geweldige metgezel voor een loper, jogger of fietser. Maar ook uitdagingen zoals IPO, behendigheid en gehoorzaamheid zal hij geweldig vinden.

De Mechelse herder is een uitstekende waakhond, en over het algemeen heel sociaal. Dit valt of staat natuurlijk met de opvoeding, socialisatie en het opstellen van regels, grenzen en beperkingen.

Gezondheidsproblemen die voorkomen bij de Mechelse herder zijn Heupdysplasie. Loop de hond stroef of mank laat dit dan direct controleren bij de dierenarts.

De Mechelaar heeft een korte, rechte vacht die zwaar verhaart. De vacht is iets zwaarder om de nek, op de staart en bij de achterkant van de dijen. Borstel hem wanneer nodig, knip te lange nagels en verzorg zijn gebit om tandproblemen te voorkomen.

Redactie Hondenwoordenboek
Dit bericht is geschreven door:

Redactie Hondenwoordenboek

Leer je hond begrijpen van a tot z! Door eenvoudig te zoeken in het woordenboek, of juist specifieke artikelen te lezen in de blog. Van aanschaf tot opvoeding en gezondheidstips!