...

De Chinese gekuifde naakthond en de Powderpuff: Vachtverzorging

Er wordt nogal eens gedacht dat een naakthond door het gebrek aan haar nauwelijks verzorging nodig heeft en daarom minder tijd kost. Dit is absoluut een misvatting, een naakthond heeft vaak net iets meer verzorging nodig dan een hond mét een vacht.

Waar de Chinese naakthond oorspronkelijk vandaan komt is niet helemaal duidelijk. De hond stamt uit de 13e eeuw en werd verhandeld vanuit China. Er zijn echter aanwijzingen gevonden die erop lijken te duiden dat de Chinese naakthond niet uit China maar uit Afrika komt. De Chinese gekuifde naakthond, meestal in het kort Chinese naakthond genoemd, bestaat in twee variëteiten, namelijk de naakte en de behaarde. Jawel, een behaarde naakthond! De behaarde variant is in wezen dezelfde hond, maar door genetische aanleg is hij behaard. Deze soort wordt Powderpuff genoemd, wat in het Nederlands ‘Poederdons’ betekent.

De vacht van de Chinese gekuifde naakthond

De haarloze variant heeft een mooie kuif op zijn hoofd die deels langs zijn nek verder gaat. De Chinese gekuifde naakthond heeft sokken over zijn tenen en een pluimpje aan zijn staart. Zowel van de naakt als de powderpuff is het vachtje zo zacht als zijde.

De vacht van de powderpuff

De powderpuff is volledig behaard met zachte haren, ofwel sluier. Sommige mensen beweren of denken vaak dat de behaarde variant een fokfout, een mislukking. Dit is absoluut niet waar, de powderpuff al een geruime tijd een erkend ras. De powderpuff heeft van nature een snor, maar deze wordt meestal afgeschoren.

Huidverzorging Chinese naakthond

Mensen denken bij het zien van naakthonden dat de verzorging een eitje is. Maar vergist u zich niet want ook dit mooie hondje heeft echt zijn verzorging nodig. Minimaal een keer per week in bad, aangezien naakthonden gevoelig zijn voor mee-eters, pukkels en puistjes, maar ook om zijn huidje zacht en soepel te houden. Om pukkeltjes, puistjes, acne en mee-eters te voorkomen moet je het naaktje lekker scrubben, wel met een natuurlijk scrubmiddel. Veel mensen gebruiken producten voor de mensenhuid, maar deze zijn echt niet geschikt. Je kunt er zelfs schade mee aanrichten aan de huid (denk dan aan irritatie). Je kunt beter zelf een scrub maken op basis van natuurlijke middelen. Ik kom hier straks nog op terug met een aantal recepten. Na het scrubben lekker het huidje invetten met een niet geparfumeerde olie. Ik wil zelf voorstellen om hiervoor simpelweg olijf- of kokosolie te gebruiken. Niet te veel, net genoeg om de huid een glimmend laagje te geven. Geef het lekker even de tijd om in te trekken. Om het een geurtje te geven zou je er 1 a 2 druppels essentiële oliën aan toe kunnen voegen. Maar dat geurtje is dan echt meer voor de baas dan voor de hond.

Vachtverzorging van de powderpuff

Zet uw hond in de badkuip of douchecabine. Maak de vacht nat met de douchekop, waarna de shampoo wordt aangebracht. Let er bij het wassen op dat er geen shampoo in de ogen van uw hond komt. Spoel de hond af vanaf de aanzet van het voorhoofd naar achteren. Houd het hoofd van de hond daarbij iets omhoog. Op deze manier kan er geen water in de ogen en neus van de hond lopen. Pas als het water volkomen schuimvrij is, mag het over de snuit lopen. Houd het hoofd van de hond nu naar beneden, zodat er geen water in de neusgaten kan lopen. De vacht altijd twee keer wassen en zeer grondig uitspoelen. Na het wassen met shampoo smeer je de powderpuff in met een crèmespoeling, laat dit even intrekken en spoel het dan uit. Ook hier weer let op de ogen van de hond. Is uw hond helemaal schuimvrij, til dan uw hond op, wikkel hem of haar in een badlaken, zet hem weer op de grond (of op tafel) en droog hem af. Gebruik hiervoor verschillende droge handdoeken.

Droogföhnen en borstelen van de Chinese naakthond en de powderpuff

Zorg dat uw hond goed met de handdoek afgedroogd is. Gebruik een föhn en ga dan rustig over de vacht met de haargrens mee. Ga pas een stukje verder als er een stuk droog is. Als de hond helemaal droog is, borstelt u hem goed door en controleert u met de kam of er geen klitten meer aanwezig zijn.

Controleer steeds of de plek waar u de föhn houdt niet te warm wordt. Wanneer de hond helemaal droog is, controleer met de kam of er geen klitten meer in de vacht aanwezig zijn. Mocht dit wel het geval zijn, borstel de klitten er dan uit en controleer opnieuw. Zorg ervoor dat de vacht van uw hond echt goed droog is, er mag geen vocht in de vacht blijven zitten. Door de vrij dunne vacht van de powderpuff wil ik adviseren om een zachte pinnenborstel te gebruiken.

Het borstelen van de Chinese naakthond en powderpuff zonder te wassen

Borstelen van een powderpuff lijkt enorm veel werk, maar door zijn zachte vacht is het voldoende om het 1 a 2 keer per week te borstelen. Ditzelfde geldt ook voor de naakte variant, alleen borstel je meestal de hond gelijk na het badderen. Laat de hond nooit zelf droog worden, hierdoor gaat de vacht van de powderpuff muf van ruiken en loop je het risico dat zijn vacht gaat klitten. Het kale snuitje en v-patroon van de hals kun je 1 keer per week bijhouden met een kleine hondentondeuse of baardtrimmer voor mannen. Mocht je dit eng vinden of te veel werk, dan kun je dit ook altijd door een trimmer laten doen.

Scrubrecepten en voedende masker voor je Chinese naakthond (op natuurlijke basis)

Suikerscrub: Voor een gevoelige of droge huid gebruik je bij voorkeur een scrub met suiker.
Nodig:
• 3 eetlepels echte olijfolie
• 3 eetlepels rauwe honing
• 1 klein kopje bruine suiker
Bereiden:
Meng alle ingredienten totdat het er een pasta ontstaat.
Je kan de scrub voor het hele lijfje en gezicht gebruiken van je Chinese naakthond.

Zoutscrub: Deze scrub alleen gebruiken op de rug bij veel mee-eters, pukkels en puisten. Aangezien zout uitdrogend is, is deze scrub niet geschikt voor het hele lijf of gezicht, maar wel erg geschikt om pukkels, mee-eters en puisten te doen uitdrogen.
Nodig:
• half kopje echte zeezout
• 1 kopje olijfolie
Bereiden:
Meng de ingrediënten en scrub de plekken waar veel mee-eters, pukkel en puisten zijn. Even in laten werken 1 a 2 minuten) en gelijk afspoelen.

Huidmasker van kattenzand: Gezichtsmasker gemaakt van kattenzand, met een duurzame werking (en nee dit is echt geen grap!). In kattenzand zit hetzelfde soort klei dat ze in dure spa’s ook gebruiken voor hun kleimasker.
Nodig:
• 1 zak kattenzand (moet bestaan uit 100% natuurlijke klei en geen geurstoffen of chemicaliën bevatten)
• Water
• Enkele druppels van je favoriete essentiële oliën.
Bereiden:
Mix het water met wat eetlepels kattenzand en enkele druppels essentiële oliën. Meng net zolang tot je een echt modderpapje krijgt. (De oliën gebruiken we om het wat minder katachtig te maken, en de geur meer voor de baasjes). Smeer het dan royaal over de huid en eventueel het gezichtje van de hond, let wel op dat het niet in de oogjes komt als je essentiële oliën gebruikt, en laat het ongeveer 10 tot 15 minuten zitten. Was het er dan af!

Ik heb nog een recept voor een natuurlijke scrub, bij belangstelling kunt u mij gerust mailen via hondenwoordenboek.

Raymond
Dit bericht is geschreven door:

Raymond

Mijn naam is Raymond en ik ben erg trots op mijn beroep als hondentrimmer. Ik doe dit werk dan ook met veel liefde en plezier. De passie voor honden heb ik vanuit thuis mee gekregen. Op dit moment werk ik vanuit huis, maar mijn doel is om in de toekomst een eigen trimsalon te openen.