...

De nagels knippen van je hond

In deze en de volgende column gaan wij het hebben over het knippen van de nagels van je hond. Dit onderwerp is een grote angst of in sommige gevallen zelfs de grootste nachtmerrie van baasjes. Terwijl dit eigenlijk helemaal nergens voor nodig is. Als je van jongs af aan de hond leert om op verschillende manier aangeraakt te worden, zul je merken dat het knippen van de nagel een peulenschilletje is.

In deze column geven we achtergrondinformatie over (honden) nagels. Deze informatie kan wat droog en saai lijken (je kunt er niet direct mee aan de slag), maar je hebt deze informatie nodig om de column van volgende week beter te begrijpen en met je eigen hond aan de slag te kunnen.

Problemen met nagels komen bij alle soorten honden regelmatig voor, maar net iets vaker bij kleinere honden.

Hoe word de nagel gevormd?

Een nagel van je hond bestaat uit keratine, waar ook haren uit bestaan. Dit zijn lichaamseigen eiwitten die zowel in haar, huid, nagels, hoeven, hoorns en tanden voorkomen. De nagels worden in feite gevormd door uitstulpingen van de buitenste laagjes van de huid, de opperhuid.

 nagels honden

Nagels zijn eigenlijk soort van harde hoezen van huid, met in het midden een bloedvoorziening, die de nagel voedt. Deze bloedvoorziening in de nagel wordt dan ook ‘het leven’ van de nagel genoemd. Zowel bij honden als katten groeien de nagels continue door, en zijn niet zoals haren afhankelijk van een groeiperiode ofwel de rui.

Aantal nagels

Iedere hond word geboren met aan de voorpoten 4 nagels aan de voet, en een nageltje aan de binnenkant van de poot, het zijnageltje ofwel de duimen. Ook bij de achterpoten heeft een hond 4 nagels. Er zijn honden die bij de achterpoten een vijfde nagel hebben. Dit nageltje of teentje wordt ook wel de hubertusklauw of wolfsklauw genoemd. De naam wolfsklauw is echter niet juist. Wolven, het oerras van de honden, hebben dit nageltje namelijk niet. Het gaat hier om een relatief onschuldige ‘fokfout’, een onzuiverheid die door het fokken met dieren om verschillende rassen te creëren is ontstaan. Er zijn rassen die zelfs  een dubbele hubertusklauw hebben zoals bijvoorbeeld de Braird.

 dubbele hubertusklauw

Slijten van de nagels

De nagels van je hond blijven altijd groeien. Als deze niet goed afslijten, kunnen ze erg lang worden, en daar kan de hond behoorlijk last van krijgen. Zoals ook (de meeste) mensen niet met nagels van een centimeter of tien rond willen lopen. Het slijten van de nagels gebeurt als ze tijdens het lopen de grond of vloer raken. Het bovenste deel van de nagel groeit sneller dan de onderkant. Hierdoor zal een nagel altijd in een boog naar beneden groeien, en bij te weinig afslijting in een spiraal- of cirkelvorm groeien. Bij honden die te weinig of niet voldoende bewegen, of afwijkende poten hebben, is het dan ook nodig om de nagels te knippen. Bij honden met een hubertusklauw is dit ook nodig, aangezien deze nooit de grond raakt. Maar bij alle honden, ook honden die veel bewegen, is het raadzaam af en toe de nagels te controleren en deze eventueel bij te knippen.

 nagels knippen hond


Oudere honden

Bij oudere honden kan het zijn dat ze last krijgen van een ‘spreidvoet’. Een spreidvoet betekent dat de nagels te lang zijn maar toch de grond niet raken. Dit komt omdat bij een oudere hond de poten en pezen doorzakken, waardoor de hond niet meer volledig op het achterste gedeelte van zijn poot staat. Als hier niets aan gedaan wordt, is de kans groot dat de nagels omklappen of afbreken, als hij bijvoorbeeld blijft haken in je favoriete trui. Met als gevolg dat je richting een dierenartspraktijk moet gaan, om het volledige nageltje te laten verwijderen. En bovendien kan je die mooie trui ook wel wegdoen.

Volgende week deel 2 van deze column!

Raymond
Dit bericht is geschreven door:

Raymond

Mijn naam is Raymond en ik ben erg trots op mijn beroep als hondentrimmer. Ik doe dit werk dan ook met veel liefde en plezier. De passie voor honden heb ik vanuit thuis mee gekregen. Op dit moment werk ik vanuit huis, maar mijn doel is om in de toekomst een eigen trimsalon te openen.