...

Het belang van hondenshampoo

Er wordt vaak gezegd dat honden niet gewassen hoeven te worden, maar dat is niet juist. In veel gevallen is het zelfs verstandiger om het wél te doen. Iedere soort hond wordt namelijk vuil, en een vervuilde vacht en huid kunnen jeuk en zelfs huiduitslag veroorzaken bij je hond.

Het is belangrijk dat als je een hond wast, je hiervoor hondenshampoo gebruikt. Hondenshampoos zijn zo ontwikkeld dat je er gerust je hond met regelmaat mee kunt wassen, zonder dat je schade aanricht aan de huid en of vacht van je hond. Hondenshampoo zorgt voor reiniging van huid en vacht, oftewel het verwijderen van vuil, schilfers, korsten en parasieten. Daarnaast kan een shampoo medicinale stoffen op de huid aanbrengen, om bacteriën of gisten te doden, jeuk te onderdrukken en de huid op verschillende manieren te ondersteunen.

Waarom wassen met hondenshampoo?

Shampoo voor gebruik door mensen is per definitie ongeschikt voor dieren. In hondenshampoo, speciaal ontwikkeld voor de hondenhuid, is de pH waarde, de zuurgraad, anders dan in shampoo voor mensen. Hondenshampoo houdt de vettige huid van de hond intact en soepel, waar mensenshampoo deze zou uitdrogen. En nee, ook babyshampoo is niet geschikt voor honden. Babyshampoo heeft net als gewone mensenshampoo een ontvettende werking waardoor de natuurlijke vetlaag op de huid van je hond wordt aangetast.

Nu kan ik hier een volledige omschrijving geven over werkende bestanddelen van shampoo, maar daar zou je niet zo heel veel aan hebben. Het belangrijkste om te weten is dat je een shampoo moet gebruiken die geschikt is voor jouw hond.

Soorten hondenshampoo

Er zijn een aantal shampoos met ieder zo zijn eigen specifieke werking:

Neutrale shampoos: Deze zijn voor dagelijks gebruik en zijn voor alle haartypes geschikt. Ze hebben buiten reinigen geen bijzondere werking.

Voedende shampoos: Deze worden vaak gebruikt word bij honden met lange vacht, of honden met een zeer droge vacht. Deze shampoos bevatten vaak nerts- of jojoba-olie, waardoor de vacht makkelijk doorkambaar wordt en een glanslaagje krijgt.

hondenshampoo

Kleurshampoos: Deze bevatten een kleurstof waardoor het pigment van de vacht sterker doorkomt. Een witte hond wordt witter, een zwarte hond zwarter, zonder dat er geverfd hoeft te worden.

Hondenshampoo

Medicinale shampoos: Zeer milde shampoo met een neutrale pH waarde die worden gebruikt bij honden die last hebben van een huidallergie. Je kunt deze shampoo vergelijken met speciale shampoo voor mensen die een gevoelige of droge huid hebben. Daarnaast kunnen er medicinale stoffen aan toegevoegd zijn om bijvoorbeeld bacteriën te doden. Deze varianten kun je vaak alleen bij de dierenarts verkrijgen.

Anti-parasitaire shampoos: Deze shampoo word gebruikt bij de bestrijding van vlooien, luizen en teken.
hondenschampooEr zijn ook nog conditioners, crèmespoelingen, therapeutische shampoos en biologische shampoos voor honden. Er is voor honden net zoveel keuze als voor de mens. Ik kan me dan ook goed voorstellen dat het lastig is om te bepalen wat de beste shampoo voor jouw hond is. Hiervoor, en voor ander vacht- en huidgerelateerd advies kun je altijd terecht bij jouw hondentrimmer.

 

Raymond
Dit bericht is geschreven door:

Raymond

Mijn naam is Raymond en ik ben erg trots op mijn beroep als hondentrimmer. Ik doe dit werk dan ook met veel liefde en plezier. De passie voor honden heb ik vanuit thuis mee gekregen. Op dit moment werk ik vanuit huis, maar mijn doel is om in de toekomst een eigen trimsalon te openen.