...

Huid- en vachtproblemen bij honden deel 2

In mijn column van vorige week heb je kunnen lezen over huidproblemen in het algemeen en ben ik dieper ingegaan op de oorzaken van huid- en vachtproblemen bij honden. Nu dus deel 2 van huid- en vachtproblemen. In deze column zal ik je uitleggen welke vormen van allergieën er zijn, maar ook wat voor invloed deze kunnen hebben op de huid en vacht. Een allergie is helaas moeilijk vast te stellen omdat er veel verschillende soorten bestaan met ongeveer dezelfde symptomen, die ook nog eens heel erg lijken op de symptomen van de problemen die ik vorige week behandelde. Het is daarom erg belangrijk dat u bij twijfel altijd de dierenarts te raadpleegt.

allergie test2 (1)

Allergie test

Ontwikkeling van allergie

Allergieën kunnen zich alleen ontwikkelen als de hond twee keer is blootgesteld aan een zogeheten allergeen. Een allergeen is een bestanddeel van een natuurlijke of kunstmatige stof, vaak eiwitten, die allergische reacties kan veroorzaken. Bij het eerste contact wordt het immuunsysteem in gang gezet om antilichamen tegen het allergeen aan te maken. Maar deze antilichamen komen pas bij een tweede contact in actie. Die actie bestaat uit het aanmaken van de stoffen histamine en serotonine, en deze stofjes zorgen voor de uiteindelijke reactie bij uw hond. Dit uit zich vaak in jeuk en rode vlekken op de huid, maar er kunnen ook beschadigingen en ontstekingen van de huid of vacht ontstaan.

jeuk

Allergie

Een allergie is een heel overdreven reactie van het lichaam op bepaalde bestanddelen uit de omgeving van de hond, voedsel of van entstoffen. Ik gaf het al aan in mijn inleiding dat een allergie moeilijk is vast te stellen. Het enige wat u kunt doen is uw hond in de gaten houden wanneer hij/zij frequent begint te krabben.

Vier soorten allergieën komen het meest voor bij honden:

• Vlooienallergie
• Atopie
• Voedselallergie
• Contactallergie

Vlooienallergie:
Deze allergie wordt veroorzaak door bijtende parasieten of insecten. Bij een hond met een vlooienallergie treed er een reactie op tegen de antigene stof die in vlooienspeeksel voorkomt, de speekselenzymen genoemd. De speekselenzymen komen in de bloedbaan van de hond terecht, de antilichamen reageren, waarna de hond een allergische reactie vertoond. Bij zeer overgevoelige honden is één vlooienbijt al genoeg om sterke jeukklachten te veroorzaken. Door de toenemende jeuk gaat de hond steeds meer krabben en bijten, soms zelfs tot bloedens toe. Een zogeheten ‘hot spot’ kan hiervan het gevolg zijn.

vlooienallergie

Symptomen zijn: rode vlekjes of bultjes, heftige jeuk, pusblaasjes of de huid voelt warm aan. U kunt deze vaak vinden rond de staartbasis, in de liezen en op de dijen van de hond.

Atopie:
Atopie is een verzamelnaam voor huidproblemen die veroorzaakt worden door allergische reacties. U kunt atopie een beetje vergelijken met hooikoorts zoals bij ons mensen. Bepaalde allergenen (graspollen, huisstofmijten) worden ingeademd en de hond reageert hier heftig op. Niet zoals bij mensen met snotteren en niezen, maar met jeuk en huidontstekingen. Vaak zijn klachten die worden veroorzaakt door pollen seizoensgebonden, andere allergenen kunnen het hele jaar problemen geven. Atopie is een veel voorkomende allergische huidaandoening bij honden in de leeftijd van 1 tot 3 jaar.

atopie

Symptomen zijn: veel jeuk, kale plekken rond de ogen, de poten en ellebogen, en vooral bij honden met een lichte vacht zie je dat door het likken aan de poten de vacht verkleurd. Bepaalde rassen honden zijn er gevoeliger voor dan andere.

Voedselallergie:
Voedselallergie kan op alle leeftijden voorkomen. Honden kunnen reageren op kip, melk, eieren, vis, rund, paard, graan, aardappels, soja producten en additieven. Vaak staat de hond al minstens twee jaar op hetzelfde dieet voordat er een allergie ontstaat. Bij vermoedens van voedselallergie moet uitgezocht worden, of de huidige voeding de bron van de problemen vormt. Dit wordt gedaan door middel van het geven van een speciale dieetvoeding, voor een periode van 6 tot 8 weken. In deze dieetperiode zijn “snacks” uit den boze.

voedingsallergie

Symptomen zijn: ernstige jeuk, soms gepaard met kleine rode bultjes, puistjes en verdikkingen van de huid. De uitslag is vaak te vinden op de oren, achterzijde van de benen en de onderzijde van het lichaam.

Contactallergie:
Er zijn stoffen die middels huidcontact voor overgevoeligheidsreacties kunnen zorgen. Contactallergie wordt ook wel allergische contactdermatitis genoemd, een vorm van allergie die kan worden veroorzaakt door chemische stofjes in bijvoorbeeld shampoos, insecticiden, vlooienbanden, wollen en synthetische vezels, leer en plastic en rubber voedsel- en drinkbakken. De oorzaak van de allergische reactie is vaak eenvoudig vast te stellen aan de hand van de locatie van de symptomen. Bij een allergie voor het plastic van een speeltje, zullen vooral de lippen en de bek van de hond zijn aangedaan. Bij een allergie voor bepaalde stoffen in de vloerbedekking, zullen de klachten vooral voorkomen op de buik en poten. De meest voorkomende contactallergie is een vlooienbandenallergie, die zich uit in jeuk, roodheid, haarverlies, ontvelling en korsten onder de band. Contactallergie komt alleen tot uiting als er contact is tussen de huid en de veroorzakende stof.

contact allergie

Symptomen: geïrriteerde huid, zeer lokaal. Met het wegnemen van de veroorzaker zouden de klachten snel af moeten nemen.

 

Raymond
Dit bericht is geschreven door:

Raymond

Mijn naam is Raymond en ik ben erg trots op mijn beroep als hondentrimmer. Ik doe dit werk dan ook met veel liefde en plezier. De passie voor honden heb ik vanuit thuis mee gekregen. Op dit moment werk ik vanuit huis, maar mijn doel is om in de toekomst een eigen trimsalon te openen.