Overmatig verharen en de rui bij honden

Vorige week heb je in mijn column kunnen lezen over de haargroeicyclus bij hondenHierin heb je kunnen lezen dat de haargroeicyclus de voornaamste veroorzaker is van het verharen van jouw hond. Ook heb je kunnen lezen dat honden normaal twee keer per jaar in de rui gaan. Deze week ga ik hier verder op in, en ga ik proberen zo goed mogelijk het verschil in de twee soorten rui uit te leggen.

Overmatig verharen

Verharen of haaruitval bij de hond is een van de meest gehoorde klachten van hondeneigenaren. De ene hond verhaart misschien wat minder dan de andere, maar vrijwel iedere hond heeft hier last van. De enige uitzondering op de regel zijn poedels en naakthonden (duh). Bij het ene ras duurt de ruicyclus 4 maanden, bij andere rassen kan dit zo’n 6 maanden zijn. Sommige honden verharen het hele jaar door. Hier is het normale rui-ritme duidelijk ontregeld. Weersomstandigheden kunnen de ruiperiode beïnvloeden, maar ook het overmatig borstelen van de vacht kan het ruiproces verergeren. Wij noemen dit in de trimbranche ook wel het overborstelingseffect. Ik kom hierop terug in de column van volgende week, waarin ik het met jullie zal hebben over borstels en kammen.

De ruisoorten

Er zijn twee ruisoorten met ieder zijn eigen kenmerken. Deze twee soorten worden de blokrui en de mozaïekrui genoemd.

De blokrui:

Dit is de meest voorkomende rui bij honden. Ongeveer tweemaal per jaar verharen in korte tijd alle hondenharen. De haarzakjes doorlopen gelijktijdig de haargroeicyclus. Dit houdt in dat de hond twee keer per jaar een korte tijd in de rui is. Tussen deze twee periodes in is er een rustfase, waarin er dus geen rui plaatsvindt.

De mozaïekrui:

Deze soort rui wordt steeds vaker bij honden gezien. Het ontstaan van de mozaïekrui is vaak te danken aan hoge temperaturen in huis, in combinatie met verkeerde voeding of de overgang op andere voeding. Bij honden wisselt de vacht dan in een mozaïekpatroon. De naast elkaar gelegen haarzakjes bevinden zich in verschillende fases van de haargroeicyclus. Soms wordt gedacht dat de mozaiekrui de veroorzaker is van kale plekken, ook bij een verstoorde ruicyclus is de huid ook op het hoogtepunt nooit helemaal kaal.

Ik hoor je nu al denken: “Allemaal leuk en aardig en ook best wel interessant, maar is hier dan ook iets aan te doen?

Het antwoord is: Ja.

Door kwalitatief goede voeding te geven aan je hond wordt de kwaliteit van de vacht beter en zal ook de natuurlijke rui beter verlopen. Wat ook kan helpen is een anti-verhaarbehandeling bij uw hondentrimmer. Tijdens deze behandeling worden alle los zittende haren verwijderd met behulp van warme water, een speciale shampoo en het uit/droogblazen van de vacht met behulp van een waterblazer.

Niemand kan jou beloven dat je nooit meer een losse haar in huis zult vinden, ik dus ook niet, want verharen hoort nu eenmaal bij een hond. Maar met deze anti-verhaarbehandeling is overmatige verharing goed onder controle te houden, en heb je aanzienlijk minder haren in huis.
De anti-verhaarbehandeling vereist consequentie. Dit houdt in dat je hond iedere 6 weken langs moet komen voor deze behandeling. Omdat deze behandeling iedere 6 weken herhaald wordt, ontstaat er een nieuwe verhaarcyclus van 6 weken. Borstelen is dan niet nodig! Oftewel: een borstelverbod!!!

En wees eerlijk, een Labrador, Jack Russel of andere glad/kort harige honden krijgen geen klitten en hoeven hierna dus ook niet meer gekamd en geborsteld te worden. Bij een Golden Retriever dien je nog wel regelmatig de broek, kraag en achter de oren te controleren op klitten, maar doe dit met een zeer grove kam of een pinnenborstel, die er geen haren uit trekt!

Volgende week vertel ik je welke borstel of kam je moet gebruiken, zodat de huid of vacht niet beschadigd worden. Ook leg ik dan uit hoe vaak je jouw hond moet borstelen en op welke plekken bij honden het vaakst klitten voorkomen.

Raymond
Dit bericht is geschreven door:

Raymond

Mijn naam is Raymond en ik ben erg trots op mijn beroep als hondentrimmer. Ik doe dit werk dan ook met veel liefde en plezier. De passie voor honden heb ik vanuit thuis mee gekregen. Op dit moment werk ik vanuit huis, maar mijn doel is om in de toekomst een eigen trimsalon te openen.