...

Mijn hond loopt weg als hij losloopt

Wat te doen als je hond wegloopt als je de riem af doet? Daar loop je dan, je hond gaat er vandoor  en jij maar roepen in de hoop dat hij terug komt. Hoe los je dit op?

Leiderschap

Consistent leiderschap van groot belang. Als hij je niet ziet als de persoon die de roedel leidt,  dan hij heeft geen reden om je te gehoorzamen. Dit kan gezegd worden voor veel gedragsproblemen,  maar het is vooral belangrijk als het gaat om het onder controle hebben van je hond zonder riem. Als jij gefrustreerd en boos achter je hond aan rent omdat je wil dat hij terugkomt kun je het vergeten. Hiermee bevestig je dat jij niet de leider bent. Leiderschap moet je doorvoeren in alles wat je doet, als jij de leider bent zal je hond je automatisch volgen. Zo werkt dat in een roedel, de volgers houden de leider in de gaten want ze willen bij de roedel blijven.

Zorg ervoor dat je voordat  je hond loslaat eerst een lang stuk loopt, zo kan je hond zijn energie kwijt en maak jij je positie als leider sterker. Je hond moet je volgen en moet gefocust zijn op het wandelen. Niet op alle lekkere geurtjes die hij op zijn pad tegenkomt. Daarna kun je een lange riem omdoen, bijvoorbeeld een logeerlijn die ze met paarden gebruiken. Zo heeft je hond wel de vrijheid maar kan hij niet weglopen.

hond loopt weg

“Kom” commando

Als je de hond aan de lange riem hebt ga dan oefenen met het “kom” commando. Beloon je hond als hij komt, zo geef je aan dat dit gewenst gedrag is. Heeft je hond dit na meerdere malen oefenen goed door dan kun je de riem losmaken. Ga ook nu eerst een lang stuk lopen aan de riem zodat je hond zijn energie kwijt kan en jij je positie als leider extra overbrengt.

Castratie

Reutjes kunnen wegloop gedrag vertonen omdat ze een loopt teefje ruiken. Het komt weleens voor dat ze halve dagen weg zijn. Door je reu te laten castreren heeft hij geen grote drang meer om achter teefjes aan te gaan.

Heb jij een vraag?

Heb jij een probleem met je hond waar je het antwoord niet op weet? Mail je vraag dan naar info@hondenwoordenboek.nl. Elke week behandelen we een vraag in de rubriek “Vraag van de week”

Redactie Hondenwoordenboek
Dit bericht is geschreven door:

Redactie Hondenwoordenboek

Leer je hond begrijpen van a tot z! Door eenvoudig te zoeken in het woordenboek, of juist specifieke artikelen te lezen in de blog. Van aanschaf tot opvoeding en gezondheidstips!